Artık oyunlar film, filmler oyun: Black Mirror – Bendersnatch için spoilersız inceleme

Yaz tatilinizi Akdeniz bölgesinde geçirmenin en güzel yanlarından biri, denize girme şansınız olsa da, öğlenleyin sıcaklık o kadar rahatsız edici oluyordu ki kendinizi içeride gölge bir yere atmak zorunda kalıyorsunuz.

90’larda büyüyen, internetin, cep telefonunun hatta bilgisayarın olmadığı dönemleri hatırlayan ve uykuyu sevmeyen bazılarımız gibi ben de bu öğlen saatlerinde kitap okumayı severdim.

Mağaraya gireceksen sayfa 45’e, patikayı dolaşacaksan sayfa 36’ya git

Çok iyi hatırladığım bazı kitaplar ise “Kendi Maceranı Seç” kitapları idi. “Öykünün Kahramanı Sensin” ismi ile çıkan bu kitaplar sayfanın sonunda seçtiğiniz yanıta göre farklı bir sayfaya yönlendiriyordu.

Bu kitaplar oldukça ünlü oldu ve hatta bir dönem Hürriyet ve Milliyet bu kitapları özel ek olarak satmaya başlamıştı. Ama benim de çok sevdiğim bu kitaplar çok da uzun sürmedi, biri iki yaz sonra kaybolmuşlardı.

İşte Bendersnatch’in altyapısı da bu kitapları takip ediyor. Farklı hikaye anlatımı ve akıl zorlayan temaları ile şu ana yapılmış en iyi televizyon eserlerinden biri olan Black Mirror, bu hikayede de geri kalmamış.

Kendi Black Miror’ını seç

https://www.youtube.com/watch?v=lHFmDQBMATo

İnteraktif film olarak tanımlanan Bendersnatch’in 1980’lerde geçen hikayesi ise kısaca şöyle:

Çocukken kitaplarından biri olan Bendersnatch’i bilgisayar oyunu ortamına taşımak isteyen Stefan, oyunu programlarken bu kitabın yazarının kaderine benzer bir şekilde biraz deli bir yola; “tavşan deliğinden aşağı düşüyor”.

Ya da düşmüyor…

İşte bu size bağlı 🙂 Black Mirror ilk defa hikayesinin gittiği noktayı seçme imkanı sunuyor ve yaptığınız seçimler sadece Stefan’ı ve oyununu değil, tüm yan karakterleri de etkileyen bir şekil alıyor.


Reklam

Bendersnatch’in kaç farklı sonu var?

Ben bu konuda tam emin değilim ama yapımcılar tüm sonlara ulaşmanın yaklaşık 5 saatten fazla süreceğini söylüyor. Ben de yaklaşık 3 saatten fazla filmi “oynadım” ve 8 farklı son gördüm.

Yalnız bu sonlar her zaman nihai son değil, dizi sizi isterseniz farklı bir seçim yapmak üzere geriye gönderiyor, hatta bazen zorla seçim yapıyor. Nihai sonlar ise tahminimce iki tane.

Özellikle en son izlediğimde hiç bir şekilde seçim yapmamayı denedim. Orada bu 5 saatlik hikayeyi tim sonları ile izleyebileceğinizi tahmin ediyorum. Ben bir saat kadar izleyebildim ve dizi benim için seçimler yaptı ve gideceği yerleri tahmin edebiliyorum.

Filmler oyuna mu dönüyor?

Bunun tam tersini aslında bir kaç yıldır düşünüyorum ama özellikle Heavy Rain’i oynadıktan sonra oyunların artık film kalitesinde işler çıkardığını kabullenmiştim. Hatta filmler neden böyle olmasın diye tartıştığım da bir konuydu.

Ama küçük bir araştırmada bu yöntemin, 1967’de çıkan ve Expo 67 festivali için Radúz Činčera tarafından yönetilen Çekoslovak film Kinoautomat’a kadar dayandığını görmüştüm.. Burada izleyicilerin seçtiği çoğunluk karar makiniste iletiliyor ve film o şekilde devam ediyordu.

2015’te ise My One Demand adlı film ise izleyicilerine cep telefonları ile filmin gidişatını oylamasına izin vermişti. Bazı filmler ise farklı sonuçları, beklentileri ve gerçekte ne olduğunu, izleyicilerine seçim yapmadan da gösterebiliyor; 500 Days of Summer gibi.

Açıkça konuşmak gerekirse her filmi veya diziyi bu şekilde izlemek yaratıcılar için bence tam tersi kısıtlayıcı bir durum.

Özellikle bazı filmler bize karakterin ne yaşadığını, empati kurmamız gereken noktaları göstermeye çalışması ile daha büyük bir mesaj içeriyor.


Reklam

Peki şimdi ne olacak?

Ama bu durum, Bendersnatch’de yaşanan tecrübenin kalitesini bir derece düşürmüyor. İzledikten hemen sonra farklı seçimler yapmak için diziye geri döndüm.

Gelecekte bu şekilde izlenecek diziler göreceğimiz kesin ve eğer hikayeleri Bendersnatch gibi kaliteli olursa, özellikle kendi açımdan konuşursam, büyük bir zevk alacağımı kabul ediyorum.

Ama bu durum bence biraz şüpheli…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.