Kuş gözlemi yapın, doğanın sesini dinleyin: İskoçyalı doktorlar doğa yürüyüşlerini reçete olarak vermeye başladı

İskoçya anakarasının kuzeydoğusunda bulunan ve Orkney Adaları’nın bir parçası olan Shetland takımadasında bulunan doktorlar, kronik ve güçten düşürücü hastalıklara karşı ilk defa kuş gözlemciliği ve sahilde yürümek gibi reçeteler vermeye başladı.

Shetland’da bulunan İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi yetkilileri, diyabet, akıl sağlığı, kalp rahatsızlıkları, stres ve benzeri hastalıklara karşı bu reçetelerin verilmesini resmen onayladı.

Shetland adalarında puffin adlı kuşu da görmek mümkün

Hastalar Kraliyet Kuş Korumacılığı Derneği tarafından belirlenen takvim ve yürüyüş yolları üzerinde bu topluluktan yardım alarak doğa keşfine çıkabilecek.

Doktorlar aynı zamanda hastaların Shetland’da bulunan kırlarda amaçsızca dolaşmasını ve sahilde kıyılarda dolaşarak fulmar kuşlarını ve uzun kuyruklu ördekleri izlemelerini ve kumsalda deniz kabuğu aramalarını önerecek.

Şaka gibi gelse de Shetland’daki doktorlar bu reçeteleri geleneksel ilaçlar yerine vermiyor. Uzmanlar bu doğal reçetelerin ilaçlara yardımcı olması için hastalara verildiğinin altını çiziyor.

Bu pilot programı hata geçiren Dr. Chloe Evans, hastaların kendi sağlıklarını geliştirmeye yönelik adımlar atmasını daha yapıcı bulduklarını ve bunun onlara güç verdiğini belirtiyor.

“Ruhunu doğalla” başlığı ile verilen yapılacaklar listesinde bilinçli farkındalığa (mindfulness) yönelik adımlarda var. Hastaların şapkalarını çıkarıp, doğal ortamlarda 3 dakika boyunca yerlerinde sessizce durmaları tavsiyelerden biri.

Oxford’da bulunan Sürdürülebilir Sağlık Hizmetleri Merkezi, Birleşik Krallık’ta bulunan diğer doktorların da doğa yürüyüşlerinin reçete olarak verilmesini savunuyor. Kurumun Orman Ulusal Sağlık Servisi, hastaların yerel parklar ve ormanlık alanların iyileştirici gücünden yararlanmasını destekleyen programlar hazırlıyor.

Merkez için açıklama yapan Makena Lohr bir çok bilimsel araştırmanın doğa ile etkileşime girmenin fiziksel ve zihinsel yararları olduğunu kanıtladığına dikkat çekiyor. Lohr aynı zamanda sağlık sektörünün artık bunun farkında olması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmalar şehir içinde sıkışmış insanların psikolojik problemlerinin arttığını,depresyon ve stres gibi sorunlarla daha zor başa çıktığını gösteriyor. Doğal alanların ve özellikle ormanların ise stres ve depresyonu azaltmanın yanısıra:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini
  • Tansiyonu düşürdüğü
  • Özellikle çocukların odaklanmasını kolaylaştırdığını
  • Enerji seviyesini arttırdığı
  • Hatta ameliyat geçirenlerin daha hızlı iyileştiğini gösteriyor

Yeşil alanların bu yararlarını sağlık sektörünün yanısıra çarpık ve betonsal kentleşmeye izin veren yetkililerin de keşfetmesinin zamanı geldi geçti gibi.

One Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.