İstanbul, Zonguldak derken artık tüm Türkiye’de: Yeni binalarda yağmur suyu depolanacak


İstanbul ve Zonguldak’da belirli binalara getirilen yağmur toplama zorunluluğu, artık tüm Türkiye’de zorunlu hale geldi.

1 yıldan fazla süredir süren ve son 90 yılın en kurak dönemi karşısında geç de olsa ciddi değişiklere gidilmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1000 metrekarenin üzerindeki yapılarda yağmur suları için sarnıç zorunluluğu getirdi.

Artık 1000 metrekarenin üzerindeki parsellerde, binaları zemin suyundan korumak, bahçe sulamak için veya tuvalet rezervuarları vb. yerlerde kullanılmak üzere bir drenaj sistemi oluşturularak, çatı ve zemin sularının yer altında oluşturulacak sarnıçta toplanması gerekmekte.

Buna benzer bir karar ise aslında bir buçuk yıldır Zonguldak”ın Çaycuma ilçesinde uygulanmakta. Çaycuma ilçesinde taban uzunluğu 200 metrekareyi geçen yeni yapılarda yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirildi.

Yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulmasında kolaylık sağlanırken aynı zamanda bu sistemi kullanan vatandaşlara su faturalarında yüzde 30 indirim kararı alındı.

Buna benzer sistemleri belediyeler kendi içerisinde uygulamaya çalışırken, dün açıklanan bir genelge ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 bin metrekareden büyük parsellerde yağmur suyunu toplamayı zorunlu kıldı.

Genelge ile binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması gerekmekte.

Yağmur suyu depolama sistemi belirli adımlara sahip olmak zorunda. Depolama aşamasının ardından yağmur suyu partikül filtreleme ve klorlama işlemine tabii tutularak patojenlerden ve yağmurun beraberinde getirdiği toz topraktan arındırılması gerekmekte.

Daha sonra bu su depodaki su hidrofor ile basınçlandırılarak kullanım noktalarına harici bir su tesisatı yardımı ile iletilmekte.

Su doğal olarak elde edildiği için bu tesisat üzerinde su sayacı bulunmaz ve faturalandırılma yapılmıyor. Bu büyüklükteki yapıların aslında toplam su ihtiyacının çok önemli bir kısmı yağmur suyu ile karşılanabilir.

Uzmanlar özellikle son dönemde yapılan inşaatlarda bu sistemin neden kurulmadığı sorusunu sormakta. Her ne kadar bu değişim güzel bir gelişme olsa da, maalesef önümüzde hem geç hem güç olmuş bir değişim var.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.