Güneşten gelen dondurma: Güneş enerjili elektrikli araçlar dondurma ayağınıza geliyor

İngiltere’nin Temiz Hava Günü için yeni bir araç tasarlayan Japon otomotiv şirketi Nissan, sıcakların en tatlı ilacı dondurmayı sahillere güneş enerjisi ile taşıdı.

Genellikle dizel kamyonetlerden satış yapan İngilizlerin ünlü dondurma kamyonetlerini Nissan, bu özel günde 21. yüzyıl için yeniden yorumlamış.

Dondurmayı soğuk tutmak için tüm gün çalışan motoru yüzünden bu kamyonetlerin karbon emisyonu oldukça yüksek. Nissan ise çözümü güneş panellerinde, geri dönüştürülmüş bataryada ve elektrikli motorda bulmuş.

Nissan’ın elektrikli hafif ticari modeli olan e-NV200 ile araç 40 kWh bataryaya sahip bir elektrikli motor ile yol alırken, dondurma için kurulan prototip düzenek Nissan’ın taşınabilir güç paketi ROAM tarafından destekleniyor.

ROAM’un bir diğer özelliği ise bataryalarının ilk nesil Nissan araçlardan toplanıp yeniden değerlendirilmesi. Böylelikle bataryalar hem geri dönüştürülmüş, hem de döngüsel sistemde yerini yeniden kazanmış oluyor.

ROAM sistemi ise gücünü aracın üzerindeki güneş panellerinden sağlamakta. Aracın aynı zamanda ön panelinde çift yönlü bir güç girişi var.

Bu girişten istenirse araç şarj edilebiliniyor ama eğer bataryalar dolu ve güneş panelleri çalışmakta ise araç sisteme elektrik satarak da kâr edebiliyor.

Araç aynı zamanda tek tuş ile yerini tweetleyebiliyor, dokunmatik ödeme sistemi ile kredi kartı ile ödemeye imkan sunuyor, yan paneli açılarak küçük bir “dükkan” kurulabiliyor.


Reklam

Nissan dondurmaları içinse üretimini tamamen rüzgar ve güneş enerjisi ile destekleyen Mackie’s of Scotland ile anlaşmış. Böylelikle üretimden satışa kadar tüm süreç karbon emisyonu olmadan sağlanabiliyor.

Yaz aylarında bile yağmurları ile ünlü İngiltere’de güneş enerjisi ile çalışan böyle güzel bir araç görünce insan, sahilleri neredeyse 300 gün güneş Türkiye’de neden olmasın diye kendine soruyor tabii ki.

Keşke olsa dediğim bir başka şey ise, karbon emisyonu odaklı bu prototipte dondurmanın hayvanlardan gelmemesi olabilirdi.

Karbon emisyonu açısından küresel hayvansal süt üretimi ciddi bir yere sahip, bunu yerine sütsüz ya da bitki bazlı sütlerden yapılmış dondurmalar kullanılabilirdi.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.