Güneş ile şarj olan bu araba, 1600 km yol yapabiliyor


Aptera adlı ABD bazlı bir start-up, üzerinde 180 güneş pili olan bir araç üretti. Araç, bu güneş pilleri ile gün içerisinde 40 km’lik bir yolculuğa yeterli olacak şekilde şarj olabiliyor.

Türkiye’de ortalama bir aracın günde 35 km gittiğini düşünürsek, bu gün içerisinde tamamen güneş enerjisi ile gerçekleşen bir yolculuk anlamına geliyor. Yani sıfır karbon bir ulaşım.

Şu anda startup seri üretim için hazır olduğunu belirtsede, tasarım açısından Tesla gibi tüm kitleye hitap edecek seviyeye ulaşmış olduklarını söylemeyiz.

Bununla beraber teknolojik olarak bu aracın, yeni dönemde üretilecek araçlar için ilham kaynağı olması muhtemel.

Elektrikli araçlar şu anda tam gazla ulaşım sektörünü değiştirse de, ülkedeki elektrik üretimine göre karbon ayak izleri beklenenden yüksek olabiliyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye’de şu anda elektrik üretimi üzerinden bir sorun olmasa da, yeni pazarlarda bu sorun tartışmalara yol açabilir.

Bu durumu aynı şekilde elektrikli araçları daha verimli yaparak da iyiye doğru çekebiliriz.

Şu anda elektrikli araçlar ortalama olarak kullandıkları enerjinin %80’ini tam anlamı ile kullanabiliyor. %20’lik kısmı, rüzgar direnci, lastiklerin sürtünmesi ve kullanım sistemlerinde kaybolmakta.

Aptera kendi teknolojilerinin enerji verimliliğini %90’a çıkardığını belirtiyor. Aracın, özellikle aerodinamik yapısı ve yumurta şeklindeki yapısı ile dikkat çeken tasarımı bu verimliliği artırmakta.

Buna ek olarak, üç tekerli olması, içerisinde bir hava dengeleyici sistem olması ve kullanılan hafif malzemeler verimliliği maksimuma çıkarıyor.

Bu verimlilik o kadar yüksek ki, aracın tam kapasite dolu bataryaları 1600 kilometrelik bir yolu gidebilecek güce sahip.

Şimdiden 7500 kişi araç için sıraya girmiş durumda, Aptera 2021 sonunda bu talepleri karşılayacağını belirtiyor.

Açık konuşmak gerekirse bu araç herkes için değil, ama bir Adana’lı olarak, kışın çok sert geçmediği ve 300 güne yakın güneşin olduğu bir bölgede oldukça mantıklı bir seçim olabilir.

Burada bize umut veren, böyle teknolojilere olan yatırımların çoğalması ve fosil yakıtlara karşı güçlü alternatifler oluşturulması.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.