Gizli tehlike: Türkiye uyuşturucu kullanımından ölümlerde Avrupa’da birinci sırada

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa N. Namlı Türkiye’nin psikoaktif madde olarak adlandırılan uyuşturucu kullanımı nedeniyle ölümlerde Avrupa’da birinci sırada yer aldığını söyledi.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde “Yeni Sentetik Maddeler, Yeni Sorunlar ve Güncelleme” başlıklı sempozyumda yaptığı açıklamada Namlı, son yıllarda ilkokul çağına kadar düşen madde uzmanlığına yönelik gençleri özendirmek için birçok yöntemin kullanıldığını belirtti.

Dr. Namlı, Türkiye’nin genç nüfusunun çok yüksek olması ve coğrafi olarak geçiş noktasında olması nedeniyle beynin sinir sistemini etkileyen ve algı, ruh hali ile bilinç değişikliğine yol açan psikoaktif madde kullanımı açısından risk altında olduğunu söyledi.

Namlı, “Türkiye’nin en büyük sağlık, adli sorunlarından bir tanesi yeni sentetik maddelerin kullanımı. Türkiye psikoaktif madde kullanımı nedeniyle ölümlerde birinci sırada. Her geçen gün psikoaktif madde kullanımı artmakta ve buna bağlı olarak da acil servise başvuru artmaktadır. Yeni psikoaktif maddeler her gün formüllerini değiştiriyor ve bunların takibi zorlaşıyor” dedi.

Doğal olmayan sentetik maddeler daha ucuz, ulaşımı kolay ve bu özellikler kullanıcılar için cazip hale getiriliyor. Bu maddelerin isimlerinden tutun da ambalajına kadar büyük bir pazarlama stratejisi izleniyor.

Sempozyumda konuşan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Zehra Arıkan Türkiye’de 2017 yılında 24 bin 371 sentetik kannabinoid olarak adlandırılan madde kullanımının gerçekleştiğini, bu olaylarda 34 bin 107 şüphelinin yakalandığını ve 958 kilogram sentetik kannabinoid ele geçirildiğini söyledi.

2017’de bir önceki yıla göre yüzde 53.1 oranında daha fazla sentetik kannabinoid ele geçirildiğini de ifade eden Prof. Dr. Arıkan 2017 yılında doğrudan madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin 941 kişi olduğunu ve bunların 564’ünün ise doğrudan sentetik kannabinoid kullanımından dolayı olduğunu ifade etti.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Evren de sentetik madde kullanımı sonrası bireylerin kalp krizi geçirebildiğini, böbrek yetmezliği, epileptik nöbetler ve delirium gibi bilinç dalgalanması yaşayabildiğini açıkladı.

Sentetik uyuşturucular, bir gencin harçlığıyla alabileceği kadar ucuz. Namlı, burada ailelere çok büyük görevler düştüğünü belirtiyor. Namlı, ailelerin gençlerin ruhsal ve fiziksel durumunda, davranışlarındaki değişikliği yakın takip etmelerini ve madde kullanımından şüphelenildiği zaman hemen bir uzmana danışmalarını öneriyor.

Kaynak: BirGün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.