Dünya Yaban Hayatı Günü’nde 234 STK’dan ortak mesaj: Avcılık Yasaklansın


234 sivil toplum kuruluşu (STK), 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü’nde ortak bir açıklama yaparak avcılığın yasaklanmasını hedefleyen change.org/vurmabeni adresindekini imza kampanyasına dahil olmaya ve yaşamı savunmak için harekete geçmeye davet etti.

Yaban Hayatı kaybının en önemli nedenlerinden biri olan avcılığın yasaklanması için STK’lar iki yıldan fazla süredir çalışmakta. Proje kapsamında önemli sayıda avcılık izni yasaklandı.

234 STK, son 16 yıl içerisinde 500 binin üzerinde kişinin avcılık sertifikası aldığını hatırlatarak, özellikle pandemi döneminde yaban hayvanlarının avının kesinlikle durdurulması gerektiğini savundu.

COVID-19 virüsünün zoonoz yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir virüs olduğunu belirten STKlar, COVID-19 salgını süresince avcılık faaliyetlerinin devam etmesinin son derece riskli olduğunu belirtti.

Merkez Av Komisyonu Türkiye’de bir av sezonu boyunca hangi türlerin kaç birey vurulabileceğini belirlemekte. Ama komisyonun avına izin verdiği türler arasında, tehlike altındaki yaban hayvanları da bulunuyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) hazırladığı kırmızı listede dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türleri de avına para karşılığı izin verilen yaban hayvanları arasında.

Ancak IUCN’nin “hassas” kategorisindeki türlerden üveyik nüfusunun son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusununsa son 20 yılda yüzde 50 gibi oranında azaldığı belirtiliyor.

Elmabaş Patka. Fotoğraf: Yusuf Yılmaz.

Sivil toplum kuruluşları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün öncelikli görevinin hangi hayvan türünün ne kadar avlanacağından çok yaban hayvanlarını korumak olması gerektiğini vurgulamaya devam ediyor.

Siz de hayvanları yaşatmak ve avcılığı durdurmak için herkesi harekete geçmeye ve change.org/vurmabeni adresi üzerinden imzacı olmaya çağırıyor.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.