Birleşmiş Milletler: Gıda atığı küresel sera gazının %10’unu oluşturuyor


Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)’in yayınladığı yeni rapor, genel olarak gıdanın üçte birinin asla yenmediğini gösteriyor.

Gıda israfı, çoğunlukla zengin ülkeleri etkileyen bir sorun olarak düşünülse de tüm ülkelerde şaşırtıcı bir şekilde benzer atık seviyelerinin bulunduğunu ortaya koydu.

Kişi başına en fazla gıda israfı yapan ülke Dominik Kongo Cumhuriyeti oldu. Türkiye ise üçüncü sırada. Ülkemizde kişi başına düşen gıda israfı 93 kilo olarak hesaplanmış.

Kaynak: BBC

Toplamda ise en fazla gıda israfı yapan ülke açık ara Hindistan olurken, onu Nijerya ve Endonezya takip ediyor

Çalışma, tüketim aşamasında evlerde gıdanın %11’inin çöpe atıldığını, gıda hizmetlerinin %5’inin ve perakende satış noktalarının ise %2’sinine israf edildiğini gösteriyor.

İsraf edilen bu atıklar özellikle ürettiği metan gazı yüzünden küresel seragazı salımının %8 ile %10’unu oluşturduğu belirtilmekte.

Rapor bu yüzden, bu yıl güncellenecek Paris İklim Anlaşması’nda ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları’na gıda israfı ile ilgili sera gazı salımını da eklemesini de istiyor.

UNEP, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, hükümetler ve vatandaşların gıda israfını azaltmak için üzerlerine düşeni yapmaya çağırdı.

Bireyler evde oluşan atığı azaltmak için alışverişlerini düzenli bir şekilde yapabilir, oluşan gıda atıklarını ise kompost yapabilirler.

Ben de Kokopelli Şehirde ile evde bokashi kompostu yapmanın yöntemlerini ve detayları hakkında bir söyleşi yapmıştım. Bu söyleşiyi alttaki video da izleyebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.