İki tekerliler yolda: Koronavirüs (İstanbul’da bile) bisikletin rolünü artırabilir


Her ne kadar, ülkemizde “eğlencelik” etiketini üstünden atamamış olsa da, bisikletler çoğu büyük şehirde ulaşımında önemli rol oynayan araçlardan biri.

Özellikle koronavirüsünün de etkisi ile azalması beklenen toplu taşıma kullanımının alternatifi olarak bu şehirler bisikletli ulaşım için altyapılarını genişletmeye başladı bile.

Özellikle Londra’da, virüsün bulaşma korkusu ile %20 dolaylarına inen toplu taşıma kullanımının, bireysel otomobillere dönme ihtimali büyük bir sorun olarak görülmekte.

Böyle bir dönüşüm, şehire hem hava kirliliği hem de trafik anlamında kaldıramayacağı bir yük yüklenmesi demek.

Londra bu yüzden, yeni metro trenlerine ve daha fazla şeritli yollara milyar dolarlar yatırmak yerine, basit çözümler ile bisiklet ve yaya yollarını genişletmeye karar verdi.

Şehrin belediye başkanı Sadiq Khan, bazı yerlerde kaldırımların genişletilerek, bazı yerlerde ise bisiklet yollarının ana yolda daha fazla yer almasını sağlayarak milyonlarca Londralının bisiklete dönmesini umut ettiklerini belirtiyor.

Hazırlanan proje bazı yerlerde kalıcı değişimler yaparak, bisiklet ile ulaşımın 10 kata kadar artması hedefleniyor.

Sadece Londra’da değil, yaz aylarının gelmesi ve e-bisikletlerin de uygun fiyatlara ulaşması ile bir çok büyük şehirde de bisiklet satışları giderek artıyor.

Almanya’da elektrikli bisiklet satışları normal bisiklet satışlarını geçerken, Avrupa genelinde de bisiklet üreticileri satışlarının bazı ülkelerde 3 katına çıktığını belirtiyor.


Reklam

Bununla beraber, bu artışlar şehrilerin ulaşım altyapıları değişmezse çok da bir anlam taşımayacak. Ama Londra gibi Milan, Paris ve hatta İstanbul’un da benzer projeleri var.

Milan 35 km’lik bir yolu bisiklet ulaşımına açacağını belirtirken, bazı yollarda hız sınırları ile bisiklet ulaşımını da kolaylaştırmayı planlıyor.

Paris, 650 kmlik geçici bisiklet yoluna ek olarak, şehri bir uçtan diğer uca kesen devasa bir yolu diğer araçlara kapatarak, sadece bisiklet ulaşımına açacağını açıkladı.

Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Paris’in korona sonrası arabalarla dolu bir şehre dönmesinin söz konusu bile olmayacağını belirtti.

İstanbul’da ise normalleşme sürecinde, bireylerin toplu taşımayı kullanması yerine “mümkünse yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih etmeleri” rica edikmişti.

İBB Bisiklet Şefliği ise karantina süreci ve sonrası için bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması adına şehir genelinde alınacak önlemleri açıklamış buna göre, 4 Mayıs Pazartesi gününde itibaren çalışmalara başlanacağı bildirilmişti.

Her ne kadar bazı sorunlar devam etse de, Bisiklet Şefliği, Kadıköy’de Göztepe Parkı’nın köşesinden başlayarak Bağdat Caddesi’ne doğru İstanbul’un 3 km uzunluğundaki ilk geçici bisiklet yolu yapımına başladı gözüküyor.

Bununla beraber, bisiklet yollarına araçların park edilmesi, hatta bazen bu yolları kullanan bisikletlilere bile ceza kesilmesi heyecan kırıcı olarak nitelendirilebilir.

Onedio’ya yaptığı açıklamada Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, eski yolların bile arabaların park alanı olarak kullanıldığına dikkat çekiyor.

Suyabatmaz, 2019 yılında yasal düzenleme getirilmesine rağmen, bu yolların standartların altında olduğunu ve bu yüzden var olan yolların da düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor.


Kaynak: Treehugger, The Verge, Cyclist Türkiye, Onedio

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.