Tazmanya negatif karbona ulaşan üçüncü devlet oldu


2 milyoner odun fabrikasını alıp kapatarak eko-turizme yönelince, doğal yaşlı ormanlarındaki kereste kesimi azalan Avustralya’nın Tazmanya eyaleti, negatif karbona ulaştı.


Tazmanya, sera gazı emisyonunu oranda azaltıp, kerestecilik faaliyetlerini azaltarak, net sıfırdan daha öteye geçerek negatif karbona ulaşan ilk yerlerden biri oldu.

Böylelikle Avustralya’ya bağlı Tazmanya eyaleti, dünyanın atmosfere karbon salımı yapmaktan, atmosferdeki karbonu tutmaya geçen bölgelerine katıldı.

Tazmanya’dan önce Güney Asya’da Bhutan ve Güney Amerika’da Surinam ülkeleri karbon negatife geçen yerler olmuştu.

Tazmanya’daki bu ani değişim arkasında ise ilginç bir hikaye de var. 2011 yılında iki Avustralyalı milyoner Graeme Wood ve Jan Cameron o zaman dünyanın en büyük odun yongası fabrikasını kapatmak için satın aldı.

Tazmanya’da bulunan Triabunna fabrikasının kapanması, odun yongası ve kağıt hamuru üretiminin düşmesine neden oldu ve eyaletin ormanlık alanlarının büyümesine yol açtı.


Turizme açılan odun fabrikasının limanı şimdi marina olarak kullanılmakta

Şu anda 43 hektara yayılan bu fabrikanın alanı, denize yakın konumu ile, eko- turizm, etkinlikler ve sergiler için kullanılmakta, fabrikada çalışanlar ise burada kendilerine iş bulmuş durumda.

Aslında buna bir nevi adil dönüşüm projesi de diyebiliriz.

Tazmanya aynı zamanda elektrik üretiminde çoğunlukla hidroelektriğe bağlı olduğu için, ormanlık alanların kesilmesinden dolayı ortaya çıkan karbon salımı azaldıkça, karbon pozitiften, negatife geçiş yaptı.

Uzmanlar özellikle doğal yaşlı orman alanlarının korunmasını ve genişletilmesini Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için atılması gereken adımların ilk sırasına koymakta.

Zira şimdiye kadar atılan adımlar emisyonları azaltmak üzerine planlanmış olsa da, artık bu süreçten sonra atmosferdeki karbonu “yutacak” adımlar da atılmalı.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.