2020 yılbaşı için 10 çevre dostu hediye önerisi


Bir on yılı devirecek 2020 yılbaşı yaklaşırken, herkesin yılbaşı programları farklı ama bir şey kimse için değişmiyor, yılbaşı hediyeleri.

Ama bakış açımız sürdürülebilirlik olduğu zaman bu durum biraz daha karmaşık bir hal alabiliyor. Onlarca reklam, tonlarca indirim, efsaneler, şahaneler bizi ihtiyacımız olmayan şeyler almaya itebiliyor.

Ama hediye dediğimiz zaman aslında aklımızda bir kişi var. Bu kişiyi düşünerek ona daha çevre dostu bir hediye almak ya da onun için bir sivil girişime destek vermek daha etkili bir anlam taşıyabilir.

Eğer böyle bir hediye arayışındaysanız, belki bu liste size yardımcı olabilir.

Darwin’s Botanicals

Son dönemlerde en sevdiğim çevre dostu ürünlerden biri. Tüm Darwin’s ürünlerini, hiçbir kimyasal kullanmadan, tamamen bitkilerden elde edilen renklerle, tek tek elde boyanıyor.

Bu sebeple ürünlerin her biri tek ve eşsiz, tıpkı hediye vereceğiniz kişi gibi. Darwin’s Botanicals’dan alacağınız fular, saç tokası ve tacı ile papyonlar oldukça renkli ve anlamlı bir yılbaşı hediyesi olacaktır.

Darwin’s ürünlerini görmek, sipariş vermek veya nerede bulacağınız öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kokopelli Şehirde

Birbirinden güzel etkinlikleri, zihni sinir projeleri ile sürdürülebilirliğe yeni bir enerji getiren Kokopelli Şehirde, son dönemlerde çevre dostu ürünler de üretmeye başladı.

Bunlardan ilki bokashi kompost kutusu oldu.

Uzun zamandır bu konuda hem çalışmalar, hem de atölyeler düzenleyen Kokopelli ekibi, evde belki de en rahat ve kolay şekilde yapılabilecek kompost türü olan bokashi için özel bir kutu üretti.

Şimdilik kutuların sayısı sınırlı, kendileri ile Instagram üzerinden iletişime geçerek bu ürünün durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde ise yeni bir ürünün duyurusunu yaptılar: Atıksız Mutfak Kutusu

Mutfak konseptinden ilerleyen bu ürünler bir kutu içerisinde; lif kabağından bulaşık süngeri, lif tohumları, ahşap bulaşık fırçası ve Zehirsiz Ev tarifi ile üretilmiş zehirsiz yüzey temizleyici barındırıyor.

Ürün sınırlı sayıda olduğundan “gerçekten ihtiyacı olanların” alması öneriliyor. O yüzden bu konulara ilgili ama başlayacak bir yer bulamayan kişiler için harika bir başlangıç paketi olabilir.

Ürün hakkında daha fazla bilgiyi yine Kokopelli Şehirde’ye Instagram üzerinden ulaşarak bulabilirsiniz.

WWF Türkiye

WWF Türkiye ile yeni yılda dünya için umut veren bir adım atabilir, sevdiklerin adına tehdit altındaki bir türü sembolik olarak evlat edinebilirsin.

Kutup ayısı, kaplan, orangutan ve yunus gibi hayvanlara yapılacak yardımlarda aynı zamanda bir peluş oyuncak almanız da mümkün.

Bu hediye için buraya tıklayabilirsiniz.


Reklam

İyi Ekim

Hem şehirde yaşayıp hem de sağlıklı ve yüksek besin değerli gıdaları nasıl üretebiliriz sorusuna, İyi Ekim mantar ve yenilebilir otlar kitleri ile harika bir cevap veriyor.

Yenilebilir Otlar Kiti içerisindeki solucan kompostu, toprak ve toprakta çözünebilen fideleme kapları ile hardal otu, ebegümeci tohumu ve kuzukulağı tohumları barındırıyor.

Yetiştirmeyi kolaylaştırmak için de kutu içerisinde yönergeler de mevcut. Evde salatanıza ve yemeklerinize koyacağınız bu bitki yetiştirme kiti, bence en güzel hediyelerden biri.

İyi Ekim’in mantar kiti ise, bir çok şekilde kullanabileceğiniz ve kullanımı basit bir kit sunuyor. Sadece 3 adımda, çorbalarınıza, salatanıza koyabileceğiniz besleyici bir malzeme mutfağınıza bir kaç adım uzaklıkta olacak.

Harika hediyeler olmasına ek olarak, bu kitler aynı zamanda öğretici bir özelliğe de sahip. Kendi gıdanızı yetiştirmenin sürecini ve harcanan zamanı görmek gerçekten farklı bir tecrübe.

Her iki kiti de Good4Trust internet sayfasından, İyi Ekim’in Instagram sayfasından iletişime geçerek elde edebilirsiniz.

Yırca Hanımeli Sabunları

Manisa’da “Kömürün isi, sabunun misi” sloganı ile Yırca Hanımeli girişimi sabunları ile bölgede fark yaratmaya devam ediyor.

Yırca’nın hikayesi 2014’te Soma’da üçüncü kömürlü termik santrali yapmak için köyün tek geçim kaynağı olan 6600 zeytin ağacı kesilmesi ile başlıyor.

Buna karşı doğan direniş, ardından 2016’da İzmir-İstanbul otoyolunun yapılışı köyü etkilemiş ve maalesef Yırca topraksız kalıyor.

Anadolu’nun köy kadınları buna bir alternatif üretmeye karar vermiş. Kadınlar bir araya gelmiş ve örgütlenmişler. Köy derneğinin iktisadi işletmesini kurmuşlar. Bu iktisadi işletme aracılığıyla doğal zeytinyağından sabunlar, balmumundan mumlar üretmeye başlamışlar.

İşte bu ürünleri sevdiklerinize hediye ederek ve siz de kullanarak hem bölgeye destek verebilir, hem de mis gibi sabunları kullanabilirsiniz, kekikli benim favorim.

Yırca Hanımeli Ürünlelerine ulaşmak için buraya tıklayarak Good4Trust’taki online satış mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.

MUMO & Ekoloji Dönüşüm

Yeni yılda mutfaktan tek kullanımlık plastiklerden kurtulmak isteyenlere güzel bir önerim var.

Balmumu kumaşları ile plastik streçlere alternatif MUMO Wrap ve sıfır atık alternatifleri ile ürünler sunan alışveriş sitesi Ekolojik Dönüşüm oldukça kapsamlı bir paket sunuyor.

Sette üç farklı boydan oluşan doğal yiyecek saklama kumaşı Mumo seti, dört farklı boydan oluşan pamuklu meyve & sebze file seti ve büyük boy pamuklu peşkir alan herkese küçük boy peşkir hediye ediliyor.

Bu set hakkında daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Reklam

Yeni İnsan Yayınevi

Ekoloji ve felsefe alanında kitapları ile dikkat çeken Yeni İnsan Yayınevi, birbirinden güzel kitaplarını internet sitesinden indirimli olarak satıyor.

Özellikle yayınevi tarafından hazırlanan setler, bu konu başlıklarına başlamak isteyen okuyucular için güzel seçenekler sunuyor.

Yeni İnsan Yayınevi’nin kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Can Mikro Yeşillikler

Özellikle mikro yeşillikleri ile dikkat çeken Can Bahçe, yılbaşı için özel bir set hazırlamış.

Sette mikroyeşillikleri yetiştirmek için gerekli tohumlar, doğal keseler, bitkisel jellere ek olarak yılbaşına özel sprey başlıklı şişeler de olacak.

Can Mikro Yeşillikler aynı zamanda greensquaremeter ile yılbaşına özel bir de çekiliş düzenliyor.

Tüm gerekli bilgilere buraya tıklayarak inceleyebileceğiniz Instagram gönderilerinden ulaşabilirsiniz.

Otama Balsam

Atıksız kargoların ve doğal kozmetik ürünlerin bir araya geldiği Otama Balsam, çift oluklu koli bulmuş gibi hissettirecek bir paket hazırlamış.

Bana hangi sabun iyi gelir diye merak edenlere, bir türlü istediğini bulamayanlara, Otama, ürettiği tüm sabunlara ek olarak kahve ve kremamsı sabunları da bir kutu ile sunuyor.

İster kendiniz alıp deneyeceğiniz, ister hediye edebileceğiniz bu kutu hakkında bilgiye buraya tıklayarak inceleyebileceğiniz Instagram gönderisinde görebilirsiniz.

Sinek Sekiz

Kitaplar, defterler ve yaşam gereçleri ile sade, kendine yeten, dayanışmacı, yerelliği önemseyen yaşam biçimlerine destek veren Sinek Sekiz, birbirinden güzel ürünleri ile çevre dostu hediyelerde en iyi kaynaklardan biri.

Genellikle başlangıç niteliğinde olan kitapları, 2020 yılı ajandası, çiçekli tohum topları ile sevdiklerinize hediye olarak vereceğiniz seçenekler bolca.

Sinek Sekiz’in ürünlerine buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

BONUS: İhtiyaç Haritası

Sevdiklerinize hediye almanın verdiği heyecan kadar, tanımadıklarınıza hediye vermek de bir o kadar güzel.

Farklı konulardaki ihtiyaçlarda ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişileri ve kurumları buluşturan online platform İhtiyaç Haritası, Türkiye’nin her yerinden kullanılabiliyor.

Özellikle sosyal haklara ve zenginliğe erişemeyen bölgelerdeki okullar için büyük bir şans olan bu platforma buraya tıklayıp siz de üye olarak tanımadığınız insanların ihtiyaçlarını karşılamaları için destekte bulunabilirsiniz.


Reklam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.