Türkiye tarihinin en büyük iklim felaketi: Kastamonu, Bartın ve Sinop’daki sellerde can kaybı 38’e yükseldi


Son iki gündür kuvvetli sağanak yağış alan Karadeniz Bölgesi’nde birçok ilde sel ve su baskınları oldu. Kastamonu ve Sinop’ta toplam 38 kişi hayatını kaybetti.

Maalesef bölgede tehlike devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre Rize, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin çevresinde kuvvetli ve sağanak yağış beklendiğini duyurdu.

Ama asıl öne çıkan yangınlarda olduğu gibi bölgedeki bilgiye ulaşım oluyor. Bölgedeki insanlar ölü sayısının çok daha fazla olabileceği, özellikle kayıp insan sayısının sayısının yüksek olduğunu belirtiyor.

Buna ek olarak Bozkurt ilçesindeki HES kapaklarının patladığı, tomrukların köprüleri tıkadığı ve felaketten kısa süre önce yapılan anonslarla halkın yanlış yönlendirildiği öne sürülüyor.

Ezine Çayı’nın üzerinde kurulu iki Hidroelektrik Santrali (HES) bulunuyor. Bozkurt ilçesi yakınlarındaki Ebru Regülatörü ve HES’i. Berke Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen HES, Kastamonu’daki en büyük enerji santrali.

HES’ler ile ilgili iddiaları Kastamonu Valiliği, Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı açıklamayla yalanladı.

Bu iddiaların araştırılması oldukça önemli. Ama her zaman olduğu gibi hep bir felaketen sonrasını konuşmaktayız.

Şu an konuşmamız gereken iklim krizi ve HES’ler ile beraber bölgede sel riskinin artacağına yönelik uyarılara rağmen, akarsu yataklarına setler çekilerek buraya inşaata açan mantık olmalı.

Yeşiller Partisi eş sözcüsü Koray Doğan Urbarlı kamuya açık kaynaklardan gelen bilgilere göre Kastamonu ve çevresinde yaşanan sel felaketi tarihimizin en büyük iklim felaketi olduğunu belirtiyor.

Maalesef IPCC raporunda da belirtildiği üzere bu felaketlerin artması söz konusu, artık politik olarak harekete geçip, insan, hayvan ve doğayı tehlikeye atacak şekilde yapılan projelere dur dememiz lazım.

Yoksa kayıplarımız çok daha büyük olacak.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.