Kuraklık devam ediyor, su israfı durumu kötüleştiriyor: Türkiye’deki göllerin yüzde 60’ı kurudu


İklim krizinin bölgemizdeki etkileri ve yanlış su kullanımı yüzünden, Türkiye genelindeki nehirlerin neredeyse tamamında suyun akış hızı yüzde 70’lere varan oranda düştü, göllerin ise yüzde 60’ı kurudu.

Su Politikaları Derneği tarafından hazırlanan, “Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı 2017-2023” raporunda özellikle Van, Tuz, Manyas, Mogan, Sapanca göllerindeki ciddi sorunlara dikkat çekilmiş.

300’e yakın irili ufaklı gölün yüzde 60’ının kuruduğunu belirten rapor; Türkiye’nin bir zamanlar beşinci büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kuruduğuna ve kış aylarında bir su birikintisi haline geldiğine dikkat çekiyor.

Buna ek olarak, özellikle gıda üretimindeki su ayak izimize dikkat çekilmiş. Tarımdaki su kullanımının %38’inin tahıl üretimi için kullanılıyor, buna rağmen, çöpe giden gıdaların büyük bir kısmı ekmek olarak belirlenmiş.

Uzmanlar, Türkiye’de çöpe giden gıda ürünleri üzerinden, her yıl israf edilen 26 milyon ton gıda miktarı nedeniyle aynı zamanda 26.6 milyar metreküp suyun israf edildiğini belirtiyor.

Bu miktar Keban Barajı’nın aktif depolama hacminden fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Yine de tatlı su kaynaklarının %70’inden fazlasını tüketen tarımda, vahşi sulama yerine damla sulama ile %90 civarında su tasarrufu yapaliyoruz.



Uzmanlar Ergene, Büyük Menderes, Sakarya, Kızılırmak başta olmak üzere tüm su kaynakları belli oranlarda kirlendiği ve debisinin değiştiğini belirtiliyor.

Bu bölgedeki çiftçiler ise geçmişte 20 metre derinden yeraltı suyu çekerken, günümüzde 200 metreden su çekmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Maalesef, uygulanmayan eylem planları ve denetimsizlik Türkiye’nin zaten iklim krizinden dolayı uzayan kuraklık sürecini yine felaket seviyesine çekiyor.

Bu konuda ciddi adımlar atılmazsa, gıda krizi daha da derinleşecek, gıda fiyatları daha da artacak ve tarım sektörümüz yok olacak.

Hemen, ŞİMDİ harekete geçmemiz lazım.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.