Kaybedilen Davalar, Aktivist Hissedarlar: Shell, Exxon ve Chevron Karbon Ayak İzini Küçültme Yolunda


Dev petrol şirketleri bu Çarşamba günü ardarda gelen kararla ile tarihi değişiklikler yapmak zorunda kaldı.

Chevron ve Exxon aktivist yatırımcıların kararı ile, Shell ise yasal olarak karbon ayak izlerini yakın gelecekte küçültme yolunda.

Shell

Her şey Çarşamba sabahı Hollanda’dan gelen bir haber ile başladı. Hollanda’dan bir mahkeme, İngiliz-Hollanda şirketi Royal Dutch Shell’i “tehlikeli iklim değişikliğine” sebebiyet vermekle suçlu buldu.

Mahkeme, 2030 yılına kadar şirketin, dağıtıcılarının ve müşterilerinin karbondioksit salımını 2019 seviyesine göre %45 oranında azaltmasına karar kıldı.

Friends of The Earth Hollanda ve 17 bin vatandaşın açtığı bu davada, küresel karbondioksit salımının %3’ünden sorumlu bu şirketin verdiği zararların durdurulması talep edilmişti.

Shell geçtiğimiz ay 2030 yılına kadar ürünlerinin karbon “yoğunluğunu” %20 azaltacağını ve 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşacağını taahhüt etmişti.

Ama mahkeme, Shell’in bu girişimlerini yeterli bulmadı ve şirketin gerçek karbon ayak izini küçültmek yerine sosyal girişimlere odaklandığını belirtti.

Shell mahkemenin bu kararını “üzücü” bulduğunu belirtti ve temyize gideceklerini belirtti.

Ama Hollanda mahkemesinin verdiği bu karar ve direkt olmasa da Fransa ve Almanya’da hükümetlerin hedefleri Shell’in karbondioksit salımını azaltması gerçeğini değiştirmiyor.

Exxon Mobil

Shell kararından saatler sonra ise Exxon Mobil kendi hissedarlarına karşı bir savaş kaybetti.

Engine No 1 isimli uzun dönemli kazanç hedefli ve aktivist yatırımcı grubu, aralarında dünyanın en büyük yatırımcı şirketi BlackRock’ın da bulunduğu ve toplamda çoğunluğa ulaşan diğer hissedarlar ile Exxon’da karar alma yetisine sahip oldu.

Bu yatırımcı grubu, Exxon’un iklim değişikliğine sebebiyet veren yatırımları ile uzun dönemli yatırımları tehlikeye attığını belirtiyordu.

Artık karar verme yetisine sahip Engine No:1 Exxon’da düşük karbonlu gelecek için yeni bir yol çizeceğini belirtiyor.

Şirketin bir önceki CEO’su Rex Tillerson’un Donald Trump hükümetinde Dışişleri Bakanı olduğunu düşündüğümüzde, bu yeni bir yol taahhütü oldukça hayırlı duruyor.

Chevron

Chevron’un yıllık toplantısı da benzer bir değişime sahne oldu. Toplantıda %61 çoğunluk ile geçen bir öneri ile, şirketin petrol, doğalgaz ve diğer sattıkları ürünlerdeki seragazı salımını azaltması kararlaştırıldı.

Hollandalı aktivist ve çevreci yatırımcı grup Follow This’in önerisini masaya yatıran uluslararası şirket, kendilerini de şaşırtarak bir yatırımcı ayaklanması ile karşı karşıya kaldı.

Şirketin bundan sonra alacağı kararlar ile hem yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım yapması hem de geçmiş ürünlerinin karbon ayakizini düşürmesi bekleniyor.

Açık konuşalım gerçekten hepimizi şaşırtan bir Çarşamba oldu, Özellikle aktivist yatırımcıların bu şekilde güçlenmesi gelecek için de oldukça iyi bir haber.

Dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerinden üçünün birden böyle bir değişiklik kararı alması ve karar alması sağlanması çevreciler için büyük bir başarı.

Ama şimdiden diyelim, bu daha başlangıç, mücadeleye devam!


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.