Bu ev kahve atıklarından ve geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş


Kahve üretiminden geriye kalan kahve kabuklarından yapılan bu evler, gıda ve sera gazı salımını azaltıp, döngüsel bir ekonomiye geçişi destekliyor.

Kolombiya’da bulunan Woodpecker şirketi, kahve kabuklarını geri dönüştürülmüş plastikler ile birleştirerek yeni bir materyal ortaya çıkardı.

Bu materyalin özellikle hafif ve güçlü olması, şirketin bu kaynakla ucuz ve prefabrik evler yapmasına yol açmış.

10 yıldır bu teknolojilerini kullanan şirket, özellikle Kolombiya’nın dağlık alanları olmak üzere, çimento, tuğla ve beton gibi geleneksel ve ağır inşaat malzemelerinin gidemeceği yerlerde bu evleri kurmakta.

Bu alanlar da genellikle gelir düzeyi düşük alanlar olduğundan, bazen daha önce yapılmamış okul veya kamu binaları bile bu prefabrik sistemler ile kurulmuş.

Şirket kahve kabuğu atıklarını güçlü lif yapısı yüzünden tercih etmiş. Yabani otlar, çeltik ve palmiyeden daha güçlü olan bu lif kaynağı aynı zamanda Kolombiya’da da bolca bulunmakta.

Lego gibi prefabrik parçalar yapan şirket bunları inşaat yapılacak alanda birleştiriyor, ortaya yangına ve böceklere karşı dayanıklı ucuz bir yapı ortaya çıkarıyor.

Üretim miktarını artırmak isteselerde inşaat genellikle bir hafta kadar sürdüğünden şu anda sistem kendinisi çalıştırmakta. Ama geçtiğimiz Kasım’da yaşanan ve Kolombiya’da 1300 evi yok eden bir kasırga yaşandığında üretimin hızlanmasına gerek duyulmuş.

Zira, Kolombiya hükümeti bu konuda Woodpecker’dan yardım istemiş ve elektriği olmayan, toprağın geleneksel inşaata uygun olmadığı Providence adasında can kurtarıcı bir yapı olmuş.

Geri dönüştürülmüş plastiği daha kalıcı bir yapıda kullanan, bir gıda atığı olan kahve kabuğunu yeniden değerlendiren bu teknoloji geleceğin sürdürülebilir ve döngüsel dünyasında kendine yer bulmakta zorluk çekmeyecek gibi.

Ama kullandığı enerji ve malzemelerin üretimi ile sera gazı salımının en az %30’undan sorumlu inşaat sektörünün bu teknolojiler olmadan geleceğin dünyasında kendine yer bulması çok zor.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.