Yunusların değil, insanların suçu: Boğazdaki gırgırlar balıkların yuvalarını yok ediyor


Karadeniz’de hamsi avlanmasına getirilen yasaklardan sonra, bir “biliminsanı” yunusların avlanmasını önerdi. Ama balıkların sayısındaki azalma, kendisi de yok olma tehditi altındaki yunusların değil, insanların suçu.

Karadeniz’de hamsilerin yasal avlanma boyu olan 10 cm’nin üstündeki balık sayısı azaldıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı balık avına 10 günlük bir yasak getirdi.

Bunun üzerine, bir akademisyenin basında yer alan, “yunus popülasyonunun avlanma yasağı nedeniyle giderek arttığını, yetişkin bir yunusun günde 70 kilo hamsi yediğini ve yunusların kontrollü avlanmaları gerektiğini” belirten ifadeleri şaşkınlık yarattı.

WWF Türkiye, yunusların sayısının arttığına yönelik bu açıklamanın bilimsel hiçbir veriye dayanmadığını açıkladı.

Uzmanlar tarafından “deniz mühendisleri” olarak adlandırılan yunus ve balina türleri, deniz ekosisteminin sağlıklı devamlılığında kilit rol oynamakta.

Ama Türkiye’de bu canlıların sayıları, gürültü, kirlilik, yaşam alanlarının tahribi ve insanların aşırı balık avlaması yüzünden son 50 yılda ciddi oranda azalmış durumda.

WWF Türkiye, bu azalış eğiliminin ulusal ve uluslararası platformlarca kabul edildiğini ve yunus ile balina türlerinin ülkemizde korunması gereken öncelikli türler olarak belirlendiğini belirtiyor.

Buna ek olarak yunusların 70 kilo “hamsi” yediği de tamamı ile bilim dışı bir argüman.

Türkiye’de en sık görülen yunus türleri en fazla 7,5 kilo, ortalama ise ağırlıklarına göre yüzde 2 ile 5 arasında değişen bir oranda balık tüketmekte.

WWF Türkiye, Türkiye’deki vahşi balıkçılık ve plansız yapılaşmanın, deniz canlılarının beslenmesini de etkileyecek bir şekilde balıkların sayısını azalttığa da dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde de Refika’nın Mutfağı kurucusu Refika Birgül, #BalıklarDarBoğazda hashtagi ile boğazdaki gırgırlara dikkat çekmiş, ve bu gemilerin özellikle boğazda bulunan balık yuvalarını yok ettiğini belirtmişti.

WWF Türkiye’de balıkların sayısını azaltan bu gemilerin avlanma derinliğini Avrupa Birliği’ndeki gibi 50 metreye çıkarmayı önermekte.

Bir denizde yunusların varlığı, balıkların da varlığına işaret eder ve eğer biri yok olursa diğeri de yok olur.

Fotoğraf: Öykü Yağcı

WWF Türkiye, bugün bilimsel veriye dayanmadan vereceğimiz kararların, bizleri ileride, en başta balıkçılığı olumsuz etkileyecek ve geri dönülemeyecek yanlışlara sürükleyeceğine dikkat çekiyor.

Bu nedenle, yunusların katledilmesi yerine, balık stoklarının kendini yenileyebilmesi için sürdürülebilir balıkçılık faaliyetlerinin önünü açmalıyız.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.