Origami tekniği ile üretilen bu perde pencerenizden elektrik üretiyor

Apartmanda yaşayıp, elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek isteyenler için hayat biraz zor. Özellikle güneş panelleri ile elektrik üretmek isteyenleri apartman yönetmelikleri, devlet bürokrasisi gibi sorunlar beklemekte.

Keşke kendi dairemde üretim yapabilsem diyenler için ise, Avustralyalı tasarım firması Prevalent oldukça hoş bir çözüm önerisi sunuyor.

Pencerelerin önüne asılan, origami tekniği ile tasarlanmış bu perde; katlanmış kısımlarından yansıyan güneş ışığını tutarak, hem elektrik tutuyor hem de odanıza belli bir miktar doğal ışığın girmesini sağlıyor.

Perdenin elektrik üreten kısımlarına yakın bir bakış

Soligami isimli bu perde, artık çoğu şehirlerde yaşayan bireylerin, küresel yenilenebilir enerjiye dönüş hareketinde, küçük de olsa kendilerinin bir adım atmasına yardımcı oluyor.

Güneş ışığından enerji üreten perdeler aslında yeni bir fikir değil. Daha önce de güneş pillerinin direkt pencere camlarının içine yerleştiği tasarımlar hala kullanılıyor, ama bu tasarımların en büyük problemi evin içerisine giren ışığı engellemesi.


Reklam

Prevalant ise küçük bir miktar elektrik üretimi yapacak bir sistemin, evinize girecek doğal ışığı %50 oranında engellemesini oldukça mantıksız bulduğu belirtiyor.

Soligami’nin özel tasarımı ise bazı durumlarda odaları daha da aydınlık yapabiliyor. Zaten bu tasarımın esinlendiği bazı ürünlerin arkasında da ofislere daha fazla ışık girmesini sağlayan panjurlar bulunmakta.

Elektrik üretimini ürünün kendi uygulaması ile telefonunuzdan da takip etmeniz mümkün

Soligami, güneş panelleri gibi üstüne gelen güneş ışıklarını dışarıya yansıtmak yerine, bu ışığı odanıza taşıyor. Ayrıca origami tekniği ile daha fazla yüzey alanı yaratarak, normalden daha fazla elektrik üretilmesini sağlıyor.

Ürünün ne kadar elektrik üreteceği ise, apartmanınızın sahip olduğu pencere sayısı ve büyüklüğüne, hatta güneşin geldiği açıya bile bağlı. Ama şirket apartmanda yaşayanlar için, elektrik faturalarının “hatırı sayılır” bir oranda düşeceğini belirtiyor.

Kaynak: Fast Company

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.