Bu bitki, hava kirliliğini temizlemekte bir “süper kahraman”


Yeşile önem vermek hava kirliliğini azaltmak için en önemli çözümlerden biri olarak görülüyor. Peki hangi bitki türü bu konuda “en becerikli”? Uzmanlar bu soruya cevap bulmuş olabilir.

İngiltere’de bulunan Kraliyet Bahçıvanlık Topluluğu (RHS) yeni yayınladığı çalışmasında, özellikle otoyollarda olmak üzere hava kirliliğini en iyi temizleyen bitkiler araştırılmış.

Araştırmanın sonuçlarında Tibet Dağ Muşmulası (Cotoneaster franchetti) uzmanları oldukça şaşırtmış. Zira bitki, diğer çalı bitkilerine göre %20 oranında daha faz gaz salımını hapsedebiliyor.

Tibet Dağ Muşmulası, aslında kökeni Çin ve Tayland olan, sonbahar ve kış aylarında mor ve kırmızı, yaz aylarında ise beyaz ve pembe renkte meyve veren tüylü yapraklı bir çalı bitkisi.

Yapılan çalışmada yaz aylarında yol kenarındaki çalıların kalınlığı ile partikül maddeleri ve kirleticileri engellenmesi ele alınmış. Burada öne çıkan bitkiler ise tüylü ve karmaşık yaprak yapısına sahip bitkiler olmuş.

Yapraktaki tüyler ile çıkıntı ve pullar, bu bitkilerin yüzey alanını artırırken, hem partikülleri yakalayıp, hem de yapraktan tekrar havaya kaçmasını zorlaştırıyor.

Aslında tüm bitkiler bu yeteneğe sahip ama bu yapraklı bitkiler ve özellikle Tibet Dağ Muşmulası, daha az alanda ve yükseklikte daha etkili çalışabiliyor.

RHS’nin bu çalışması aslında iklime uyum sürecinde en yararlı bitkileri keşfetmek için yapılmakta.

Benzer çalışmalar, duvarı kaplayan sarmaşıkların binaların ısı dengesini koruduğunu, Alıç ve Kurtbağrı’nın ani yaz yağışlarını yumuşattığını ve yerel selleri azalttığını öne sürüyor.

Tabii ki tüm çözümleri bitkilerden beklememiz söz konusu değil. Özellikle otoyollardan çıkan hava kirliliğinde, daha az salım yapan ya da elektrikli araçları tercih etmek uzun dönemde hem bizim hem de bitkilerin sırtındaki yükü azaltacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.