Artık ana kaynak: Yenilenebilir enerji üretimi Avrupa’da fosil yakıtları geçti


2020 yılında elektrik üretiminde yenilenebilir enerji, Avrupa Birliği’nin ana kaynağı oldu. Yenilenebilir enerji, özellikle Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık’ta bu yıl içerisinde fosil yakıt üretimini ciddi bir şekilde geçti.

Avrupa Birliği genelinde ise bu fark daha küçük oldu. Yenilenebilir enerji %38 oranında üretilirken, fosil yakıtlar %37’de kaldı. Ne olduğuna hala resmi olarak karar verilemeyen nükleer enerji ise %25’te kaldı.

Nükleer enerji üretimde yenilenebilir olsa da aslında kaynakları yenilenebilir olmadığı için doğa dostu bir enerji kaynağı olarak kabul edilmiyor. Buna rağmen, yenilenebilir enerjinin bu kadar artması sera gazında ciddi bir azalma yaşandığı anlamına geliyor.

Son 10 yılda yenilenebilir enerjinin payı %13’dan %38 seviyesine gelmiş durumda. Uzmanlar yenilenebilir enerjinin daha da akıllı yatırımlar ile daha da hızlı büyüyeceğini belirtiyor.

Avrupa Birliği 2030 yılında karbondioksit salımını yarılamayı, 2050’de ise bir şekilde sıfırlamayı planlıyor.

Eğer pandemi sonrası yatırımlar yenilenebilir enerjiye ve yeşil ekonomiye yönelik yapılırsa, uzmanlar bunun mümkün olabileceğini belirtiyor. Zira bu hedef için AB’nin yenilenebilir enerji kurma hızını iki katına çıkarması lazım.

Yenilenebilir enerjinin büyümesi şu an rüzgar ve güneş enerjilerinden gelmekte. Hidroelektrik santrallerindeki büyüme ise durmuş durumda.

Tabi, yenilenebilir enerji oranının artmasında, kurulu fosil yakıt enerji santrallerinin kapanması da etkili oldu. Özellikle kömür üretimi geçtiğimiz yıla göre %20, 5 yıl önceye göre ise %50 azalmış durumda.

Bu düşüşün sebebi yenilenebilir enerji kaynaklarının ucuzlamasının yanında, doğalgaza geçiş ve pandemi sürecinde elektrik ihtiyacının azalması da var.

Nükleer enerji üretimi de %10 oranında azalmış durumda. Özellikle İsveç ve Almanya ile birlikte, daha fazla ülkenin nükleer enerji santrallerini kapatması bekleniyor.

Bu oranlar ile birlikte, Avrupa Birliği’nin elektriği 5 yıl önceye göre daha temiz diyebiliriz. 2015’te 1 kWh elektrik 317 gram karbon dioksit üretirken, şimdi bu rakam 226’ya düşmüş.

Eğer yenilenebilir enerjinin yükselişi ve toplumdaki temiz enerjiye baskı böyle devam ederse, AB’nin geleceğinde bu rakamı sıfıra çekmek bile mümkün gözüküyor.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.