8 il, 3 uçak: Türkiye yanıyor


Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçeleri, Muğla’nın Bodrum, Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçeleri, Adana, Osmaniye, Kilis, Mersin, Kayseri, Kütahya… Türkiye son 48 saatte çıkan yangınlar ile binlerce hektarlık ormanlarını, canlarını, canlılarını kaybediyor.

Manavgat’ın farklı noktalarında dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan orman yangını hala devam etmekte.

Manavgat’daki yangına ek olarak dün Adana’da 22 noktada çıkan yangınlar rüzgarın etkisi ile dev bir alana yayılmaya başladı. Bunların 20’sinin gün içerisinde kontrol altına alınsa da Kozan’daki yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bugünde de daha dünkü yangınlar kontrol altına alınmadan Muğla’nın Bodrum, Marmaris, Köyceğiz ve Milas ilçelerinde de yangınlar çıktı. Sebebi bilinmeyen yangınlara müdahale devam etmekte.

Bu yangınlara ek olarak Mersin, Kayseri, Kütahya ve Osmaniye’de çıkan yangınlar kontrol altına alınmış durumda.

Bölge savcılıkları çıkan yangınlar nedeni ile soruşturmalar başlatmış durumda. Bununla beraber uzmanlar yangınlara müdahale konusunda yetersiz araç olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye’nin geniş kapasitesi ile helikopterlerden daha etkili olan sadece 3 yangın uçağı var. Bu sayı kendi başına zaten az olsa da şöyle düşünelim bir de:

Türkiye’nin 1/6’sı büyüklükte Yunanistan’ın 38 yangın söndürme uçağı var.

Artan kuraklık ile beraber son yıllarda orman yangınlarının sayısı, yanan alan miktarı ve yangın başına yanan alan miktarı artmış durumda.

Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada şu anda çıkan yangınların yüzde 51’inin sebebinin bilinmediğine dikkat çekiyor.

Atmış, giderek parçalanan ve içerisine insan giren ormanların yangın riskinin de arttığının altını çiziyor. Atmış, ülke genelinde bu tarz amaçlarla tahsis edilen orman alanı yaklaşık 700 bin hektara ulaştığını belirtiyor.

Artan kuraklık, artan sıcaklık ve artan insan riski ama bir türlü artmayan müdahale araçları ile Türkiye’nin gelecekte ciğerinin daha çok yanacağı neredeyse kesin.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.