1,5 dereceye 5 yıl kalmış olabilir: Birleşmiş Milletler kalıcı küresel ısınmaya karşı uyardı


Dünya Meteoroloji Örgütü (DMO), 5 yıl içerisinde küresel sıcaklıkların ortalamanın 1,5 derece üstünde kalıcı bir şekilde kalma riski olduğunu belirtti.

Küresel sıcaklıkların 1,5 derece yukarı çıkması, bu yüzyılın sonunda neredeyse 50 cm’lik deniz suyu yükselmesi, sel risklerinin %100 artması ve mısır ve buğday gibi tarım ürünlerinde %15’lik bir verim azalması demek.

Uzmanlar şu anda ortalama sıcaklıkların en az 1 derece yüksek olduğunu belirtmekte. 2020 ile 2024 yılında 1,5 derecelik bir ısınmanın oluşması riski ise ilk defa %20 seviyelerine çıktı.

IPCC 2018 yılında 1,5 derecelik ısınmanın sonuçlarını açıklamış, WWF Türkiye bu şekilde özetlemişti

Yapılan çalışmalar 5 yıl içerisinde ortalama sıcaklıkların en az 0,91 en fazla ise 1,59 derece artacağını öngörüyor.

Tüm ülkelerin karbon salımını azaltacağını taahüt ettiği Paris İklim Anlaşması’nda her ne kadar hedef 2 derecelik bir ısınma olsa da, psikolojik sınır 1,5 derece olarak kabul ediliyordu.

DMO şefi Petteri Taalas, koronavirüs döneminde azalam salımların ciddi bir etkisi olmayacağını belirtiyor. Zira atmosferdeki karbondioksit uzun süre orada kalabiliyor ve pandemi sonrasındaki salımlar bu seviyeyi koruyacağa benziyor.

Bununla beraber bazı ülkeler karbon salımlarını ciddi oranda azaltırken, diğer ülkeler ise artırmaya devam ediyor. Maalesef Türkiye’de bu ülkelerden biri.

Hatta Türkiye OECD ülkeleri arasında sera gazı salımı en fazla artıran ülke. Türkiye’nin sera gazı salımı 2005-2017 arasında %50 artmış durumda.


Reklam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.