Yeni MacBook Air %100 geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretildi ama asıl çözüm bu değil

Dün gerçekleşen etkinlikte, Apple MacBook Air ve Mac mini ürünlerinin %100 geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretildiğini duyurdu. Buna ek olarak Mac mini ürünlerinin içerdiği plastiğin de %60’ının geri dönüştürülmüş plastik olduğu belirtildi.

Apple için bu yeni ürünleri tanıtan Laura Legros, Apple’ın daha önceki ürünleri için yüksek kaliteli alüminyum madenciliği ile kaynak sağladığını ama artık bu seçenekten uzaklaşacaklarını belirtti.

Legros, Apple için çalışan metalürji ekiplerinin, Apple’ın diğer ürünlerinden kalan alüminyum talaşlarını kullanarak yeni bir alaşım ürettiklerini açıkladı. Bu yeni alaşımın diğer ürünlerden gözle görülür bir farkı olmadığını belirten Legros, yeni MacBook Air’in en çevreci MacBook olduğunu savundu.

Tüketim öncesi vs. Tüketim sonrası

Legros teknik olarak doğru olsa da, sürdürülebilirlik ve özellikle döngüsel ekonomi açısından baktığımızda burada bir eksiklik var.

Geri dönüştürülmüş kaynakları ele aldığımızda bunun iki türü olduğunu görüyoruz. Tüketim öncesi ve tüketim sonrası elde edilen kaynaklar.

Tüketim sonrası elde edilen kaynaklar özellikle geri dönüştürülmüş plastiklerde olduğu gibi daha önce kullanılmış ya da üretilmiş diğer ürünlerin parçaları ayrılarak elde ediliyor.

Bir yerde yanlış yapılıyor

Bununla beraber, yeni MacbBook Air’ın üretimi için elde edilen alüminyum talaşları bu kategoriye girmiyor. Bu kaynaklar tüketim öncesi işlemlerden gelmekte. Yani geri dönüştürdüğümüz metal kutulardan bir bilgisayar üretilmiyor.

Apple ürünlerin üretenlerin en büyük hedeflerinden biri her üretici de olduğu gibi malzeme kaybını engellemek. Ama eğer buradan yeni ürünler elde edecek kadar malzeme çıkıyorsa, bu sizin bir şeyleri yanlış yaptığınızı göstermekte.

Sürdürülebilir haber sitesi TreeHugger’da tasarım ile ilgili içerikler hazırlayan Lloyd Alter, bu geri dönüşümün en düşük seviyede olduğunu savunuyor.

Alter, yapılan açıklamada Apple’ın eski MacBook’ları geri dönüştürüp dönüştürmeyeceğine veya diğer ürünleri geri dönüştürmek için yeterli alüminyum talaşları olup olmadığına değinilmediğine dikkat çekiyor.

Alter’a göre Apple tarafından daha önce elde edilen alüminyum talaşları da çöpe gitmiyor, yüksek ihtimalle diğer üreticilere satılıyordu, yani bu durumda ekonomik sistemde alüminyum kaynaklarının azalması gibi bir durum söz konusu değil.

Alüminyum doğaya en çok zarar veren madenlerden biri

2010 yılında Macaristan’da meydana gelen Ajka kazasında, boksit üretiminden ortaya çıkan zehirli kızıl çamur Tuna nehrine karışmıştı.

Asıl sorun alüminyumun kullanım alanlara genişledikçe, doğadan daha fazla maden çıkarılmasına devam edilmesi.

Tasarımcılar, topluca üretilen ve satılan bu ürünleri ürettikçe, gezegende bulunan boksit (alümuntum taşı) madenlerinin sayısı artmaya ve ekosistemlere zarar vermeye devam edecek.

Çözüm tamirde ve azaltmada

Apple sürdürülebilir gelişim adına adımlar atan bir şirket. Geçtiğimiz Nisan ayında, Apple kullandığı enerji miktarı kadar yenilenebilir enerji ürettiğini duyurmuştu. Bu Apple gibi devasa bir şirket için oldukça büyük bir başarı.

Buna ek olarak, MacBook’lar oldukça uzun bir süre kullanılabiliyor. Yine de, ürünlerin tamiri söz konusu olduğunda şirket oldukça geride kalıyor.

 

Bağımsız yapılan testlerde Apple ürünlerinin tamir edilebilirlik seviyesi oldukça düşük puanlar almakta. Apple aynı zamanda ürünlerinin tamir hakkını kendinde tutuyor ve yetkili servislerin açılmasına kolay kolay izin vermemekte.

Çok fazla ve ucuz tamir olasılığı bulunmayan tüketiciler de yeni ürün almayı daha kolay bir seçenek olarak görüyor. Bu da sürdürülebilir gelişim için ilk adım olan “azaltma” konseptinin önüne geçmekte.

Kısaca özetlemek gerekirse, yeni MacBook Air için geliştirilen bu yöntem her ne kadar doğru bir yönde atılmış adım olsa da, sürdürülebilir gelişim açısından baktığımızda daha gidilecek çok yol olduğu kesin.

Kaynak: Treehugger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.