Türkiye’de 10 kişiden 9’unda görülmekte: D vitamini eksikliği depresyon riskini artırıyor

Kemik gelişimine, kasların sinir sistemini ve bağışıklık sistemini düzenleyen D vitaminin en belirgin özelliklerinden biri, vücudumuzun bu vitamini direkt güneşten alabilmemiz.

Bununla beraber Türkiye’deki en önemli sağlık sorunlarının başında D vitamini eksikliği geliyor. Durum o kadar ciddi ki yapılan bazı araştırmalar bu durumun her 10 kişiden 9’unda görüldüğünü göstermekte.

D vitamini destekleri sonuçları etkilememiş

Bununla beraber bu vitaminin eksikliği ciddi sorunlara yol açmakta. Dublin Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma özellikle yaşlı bireylerde D vitamini eksikliğinin %75 oranında depresyon riskini artırdığını gösteriyor.

Araştırmanın en önemli noktalarından biri ise antidepresan ilaç veya D vitamini desteği alan bireylerde bile bu sonuçların değişmemesi.

Yaz aylarında D vitamini eksikliği yaşayanların sayısı neredeyse yarıya inmekte ama özellikle kış aylarında bu sayının artığı görülüyor.

Daha önce de Teksas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma D vitamini eksikliğinin depresyon riskini artırdığını göstermiş ama D vitamini destekleri konusunda bir çalışma yapılmamıştı.

Uzmanlar D vitamini eksikliği ile depresyon arasındaki bağı tam olarak çözebilmiş değil, bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin depresyon ile sonuçlanan sinir bağları kopukluğuna yol açtığını belirtiyor.

Sadece depresyon riskini artırmıyor

Bununla beraber, D vitamini eksikliği sadece depresyona yol açmamakta. Kas ağrısı ve kramp, halsizlik, aşırı saç dökülmesi, yaraların geç iyileşmesi ile başın terlemesi D vitamini eksikliğinin belirtileri olarak görülüyor.

Bu vitaminin eksikliğinden etkilenmemek için yapabileceğiniz en iyi şey güneşe çıkmak. Uzmanlar beslenme ile D vitaminin sadece %10’unu karşılayabileceğimizi, güneş ışığının ise D vitaminin %90 kaynağını oluşturduğunu belirtiyor.

Güneşte 20 dakika yeterli

Deride üretilen D vitamini suda çözülebildiğinden hücrelere kolayca girebiliyor. Bu nedenle de etkisi yağda çözünen yapay şekline oranla daha fazla oluyor.

Ağız yoluyla kullandığınız D vitaminleri genelde “sülfatsız” olduklarından suda değil, yağda eriyor, etkileri de sınırlı kalıyor.

Bu yüzden, öğle saatlerinde dışarıda olmak üzere 20 dakikalık bir güneşlenme, D vitamini eksikliğinin önüne geçmekte ciddi şekilde yardımcı olacaktır.

D vitamini destekleri yerine ise, özellikle sağlıklı yağ içeren somonun 100 gramı bile ihtiyacımız olan besinsel D vitaminini karşılamaya yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.