Sürdürülebilir geleceği karbon emilimi yapan fabrikalar mı inşa edecek?

Ekim ayının başında İtalya’nın Troia kasabasında, havadaki karbondioksiti emen ve bunu karbon nötr yakıta çeviren bir pilot program başlatıldı. Yalnız bu program ilk defa gerçekleştirilmiş bir deney değil. Aynı proje Kanada ve İsviçre’de de bir süredir devam etmekte.

İki startup şirketin başlattığı bu “direkt hava yakalama” endüstrisinde, fabrikalar negatif salım için kullanılan teknolojileri kullanmakta. Son yayınlanan IPCC raporuna göre negatif salım, küresel ısınmanın daha da kötüye gitmemesi için en büyük gerekliliklerden biri.

Bununla beraber uzmanlar bu fabrikaların, eski sanayisini kaybetmiş yerlere temiz ve yeni bir ekonomik fırsat sunma imkanı olduğunu belirtiyor.

Obama hükumetinde danışman olarak bulunan ve Kolombiya Üniversitesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi’nde görevli Julio Friedmann, havadan emilen karbondioksitin; plastik, yakıt hatta taşa bile dönüşebildiğini belirtiyor.

Durum böyle olunca, kapanmaya yüz tutmuş ya da pahalı ve ithal kaynak madde sıkıntısı çeken fabrikaların,mesela eski bir ayakkabı fabrikasının, karbon emilim teknolojisi ile kauçuk üretip yeniden işleme geçebileceğini belirtiyor.

Bununla beraber uzmanlar, karbon emilim teknolojisinin üreteceği ilke şeylerden birinin benzin ve yakıt olacağını belirtiyor. Girişimi başlatan startuplardan Carbon Engineering’in CEO’su Steve Oldham, şu anki koşullarda karbonu bir kaynak olarak kullanan yakıt pazarının, bu teknoloji için ekonomik bir değer yaratabileceğini savunuyor.

Yapılan çalışmalar karbon emiliminin 1 ton başına 100 dolarlık bir faturası olacağını gösteriyor. Bu rakam şu anki ham petrol fiyatlarından pahalı olasa da, bazı bölgelerde karbon kredisi ve karbon vergisi programları ile Oldham bu fiyatların rekabet edebileceğini savunuyor.

Oldham, buradaki asıl odaklanması gereken noktanın, hükümetlerin karar vermesi gereken karbon azaltım politikaları olduğunu belirtiyor. Oldham, eğer petrolden üretilen plastiğe ceza ve havadan emilen karbondioksit ile üretilen plastiğe destek verilirse endüstrinin çok kısa bir sürede dönüşeceğine inanıyor.

Karbon emilim startupları karbondioksit emilim teknolojileri ile geniş bir ürün paleti olduğunu göstermek için aktif olarak çalışmakta. Değişik startuplar şimdiye kadar, yakıt, plastik, taş, nanolif, karbonfiber ve hatta rüzgar türbin kanadı bile üretmekte.

Oldham, bu ürünlere “organik ürün” etiketi gibi “iklim dostu” etiketlerinin verilebileceğini belirtiyor. Bu etiketlerin kamuoyunda da bir bilinç yaratarak hükümet politiklarını değiştirebileceğini belirtiliyor.

Friedman ise karbon emisyonunu azaltmak adına Apple gibi büyük firmaların üreticilerine de bu yönde teşvik yapabileceğini ve bu yönelimin havadaki karbondioksitin kaynak olarak kullanıldığı “yeni karbon ekonomisi” için bir başlangıç olabileceğini savunuyor.

Şu anda bu tekonojinin pahalı ve zor gözüktüğünü belirten Friedman karbon emiliminin gerçekçi ve artık başlamış bir değişimin bir parçası olduğuna da dikkat çekiyor. Friedman, şu anda bu şirketlerin 20 yıl önce güneş ve rüzgar sektörünün başladığı noktada olduğunu ve bir sonraki trend olduğunu savunmakta.

Kaynak: FastCompany

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.