Şişede günışığı: Biliminsanları güneş enerjisini sıvı şeklinde yakıta dönüştürdü

Yenilenebilir enerjilerin potansiyel gücünü düşününce, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtları neden kullandığımızı anlamak bazen gerçekten zor olabiliyor. Ama fosil yakıtlar özellikle güneş enerjisine karşı bir büyük avantaja sahip; yakıt olmaları.

Bu şu anlama geliyor: Fosil yakıtlar daha sonra ısı ve enerji elde etmek üzere saklanabiliyorlar, ama güneş enerjisi, her ne kadar son yıllarda büyük atılımlar yapıldıysa da, daha bu adımı tam anlamı ile atabilmiş değil.

Ama bu durum kısa bir süre içinde değişebilir.

Güneş termal yakıtı

İsveç’in Göteborg şehrinde bulunan Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nin çatısında, “güneş termal yakıt” adı verilen bir teknoloji, güneşten ürettiği enerjiyi 18 yıl boyunca bir yakıtın içinde tutabiliyor.

MIT ile beraber geliştirilen projedeki “sıvı”, karbon molekülleri, hidrojen ve nitrojen molekülleri ile oluşturulmuş. Güneş ışığı ile beraber bu sıvıdaki moleküller yeniden şekilleniyor ve enerjiyi tutan bir kafese dönüşüyor.

Biliminsanlarının geliştirdiği bu özel sıvı, yeniden şarj edilebilir bir pil gibi çalışmakta. Uzmanlar bu enerjiyi, daha sonra kobalt bazlı bir katalizör (tepkime kolaylaştırıcı) ekleyerek, oda sıcaklığında bile, ısı şeklinde geri elde edebiliyor.

Bu ısı şimdilik 45 dereceye kadar çıkmakta ama, biliminsanları kısa bir süre içerisinde bu ısıyı 110 dereceye çıkaracaklarına inanıyor.

Şişede günışığı, Elon Musk’ın enerji şirketi Tesla’nın ürettiği bataryaların kapasitesini şimdiden iki katına çıkarabiliyor. Daha da güzeli “bu pil” 125 defa boşaltılıp tekrar doldurulduğunda kapasitesinden hiç bir şey kaybetmemiş.

10 yıl içerisinde kullanılabilir

Biliminsanları, bu teknolojinin şu anda evdeki ısı isteyen sistemler; kombi, bulaşık ve çamaşır vs; için kullanılabileceğini belirtiliyor. Sıvı formundaki bu enerji aynı zamanda altyapı sistemleri ve hatta taşıtlar ile taşınabildiğinden, bu enerjiye ulaşımın oldukça kolay olacağı belirtiliyor.

Uzmanlar her şey umdukları gibi giderse, 10 yıl içerisinde bu teknolojiyi ticari kullanıma açabileceklerini belirtiyor.

Kaynak: MNN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.