Plastik atığı azaltmada ilk adım: İtalya’da barlar makarnadan pipet kullanmaya başladı

Fusilli, spagetti, linguini, pipet… İtalya’nın makarna türlerine bir yenisi katıldı. Dünya plastik pipetlere bir çare ararken, İtalya’nın makarna sevdası bir alternatif yarattı.

Stroodles adlı şirket, içeceklerin içinde bir saat durabilen, tadı olmayan ve kullanıldıktan sonra kompost yapılabilen, makarnadan üretilmiş pipeti ile İtalya’daki barlarda kullanılmaya başlandı.

Şirketin kurucusu Maxim Gelmann, bu pipet ile beraber, özellikle sürdürülebilir değişimler konusunda insanları bilgilendirmeyi ve küçük değişimlerin yaptığı büyük etkileri göstermeyi hedefliyor.

Gelmann, bu çözümün daha eğlenceli, vaaz verici bir yapıdan uzak ve uygulaması kolay bir çözüm olduğunu belirtiyor. İnsanlar içececeklerinin içinde neden makarna olduğunu sorguladıkları zaman, Gelmann geçirdikleri değişimlerin daha güçlü olduğuna şahit olmuş.

Makarna, buğday artık pipet

Buğday Sapı pipetler

Soğuk içeceklerin içinde bir saatten fazla durabilen pipetleri, barmenler aynı kişilerin ikinci içecek istemesi durumunda değiştirmediklerini belirtiyor. Hatta kim daha uzun süre makarna pipeti kullanabilir tarzında yarışmalar bile başlamış.

Türkiye’de de Kullan At Tahta girişiminin geliştirdiği Buğday Sapı pipetler bazı otel ve cafelerce kullanılmakta. Buğday Sapı pipetler yetiştirilen buğdayların sapından direkt kesilerek üretiliyor.

Makarna gibi onlar da aynı şekilde kompost yapılmakta ve birden fazla içecekte kullanılmakta.



Neden metal veya cam değil?

Her ne kadar iyi bir alternatif olsa da, makarna ve buğday sapı pipetler tek kullanımlık olarak kabul ediliyor. Bunun yerine uzun ömürlü cam ve metal pipetler ise genellikle bar ve kafeler tarafından tercih edilmemekte.

Mekanlar bu ürünleri hijyen için sürekli yıkamanın zorluğunun altını çiziyor. Bunun yerine toplu alınan buğday ve makarna daha kolay bir seçenek.

Ama “sıfır atık” söz konusu ise metal ve cam pipetler aslında en ideal seçenek. En azından makarna ve buğday kompost edilebilerek doğaya karışabiliyor, plastik gibi doğada mikro parçalara bölünerek sonsuza kadar kalmıyor.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.