Önleminizi erken alın: Soğuk algınlığı ve nezleye ne iyi gelir?

Soğuklar yüzünü yavaş yavaş göstermişken, aniden düşen sıcaklıklar ile beraber soğuk algınlığı ve nezle vakaları da ortaya çıkmaya başladı.

Soğuk algınlığı geçirildiği hissettiğimiz anda genel tepkimiz hemen ilaca başvurmak oluyor. İşin kötüsü bu ilaçlar bazen antibiyotikler bile oluyor.Ancak soğuk algınlığı ve nezleyi maalesef bir anda geçiren bir ilaç mevcut değil.

Nezle ve soğuk algınlığı nasıl geçer sorusu yerine önce aslında nasıl olunmaz sorusunu cevaplamak lazım. Bunun içinde uzmanlar 3 noktaya dikkat çekiyor:

1. Elinizi yıkayın, kolunuza hapşurun

Nezlenin nasıl yayıldığını ve bunu önlemeyi artık çok iyi biliyoruz. Bu yayılmanın en büyük aracı ise genelde kapalı alanlar oluyor. Bu yüzden, hapşuruğunuzu kesinlikle kapatmayı ama bunu kesinlikle elinizle yapmamayı unutmayın.

Birisi eline hapşurduğu zaman ve dokuduğu yerlere saatler sonra bile başkası dokunduğunda bu hastalığı kapma riski artıyor. Bu yüzden özellikle toplu yerlere gittiğinizde elinizi iyice yıkamanız çok önemli.

Bu nedenle, bir peçeteye hapşurmak ya da o anda etrafta peçete yoksa kol içine doğru hapşurmak daha iyi olacaktır.

2. Sigara ve alkolü azaltın, fitokimyasalları artırın

Araştırmalar bireyler ne kadar fazla sigara içerse o kadar sık nezle olduğunu göstermekte.Bunun nedeni ise sigaranın virüsleri burun ve akciğerimizde yakalayıp vücudumuzdan atmaya yarayan, küçük tüylere benzeyen siliya tabakasının yapısını bozması.

Hatta sigara içenlerin etrafında olmak bile bağışıklık sistemimizi güçsüzleştirmekte. Bağışıklık sistemi aynı şekilde alkolden de etkileniyor ve vücudu susuz bırakıyor.

Bu yüzden özellikle bu mevsimlerde, fitokimyasal yani bitkisel kimyasalları bolca içeren, vitamin değeri yüksek koyu yapraklı sebzeleri; ıspanak, pazı, tere, brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, lahanayı bolca tüketmekte fayda var.

Bu yeşillikler ile beraber, mevsim meyveleri ile doğal turşu ve kefir gibi probiyotik değeri yüksek besinleri tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Ek olarak soğuklarda kendinizi güçsüz gördüğünüzde ekinezya,adaçayı ve papatya karışımı bir bitki çayı da sizi rahatlatıp bağışık sisleminize yardımcı olacaktır.

3- Spor yapmayı ve rahatlamayı unutmayın

Araştırmalar kalp ritminizi hızlandırmanın, vücudunuzun virüslere saldıran hücrelerini artırdığını gösteriyor. Bu yüzden günde en az 15 dakika spor yapmanız bile nezle ve soğuk algınlığı önlemekte size yardımcı olacaktır.

Bununla beraber vücudumuz aynı zamanda dinlenmek de isteyen sürekli çalışan bir makine. Bu dinlenme sürecinde de vücudunuza kendini iyileştirme imkanı verebilirsiniz. Bu yüzden günde en az 5 dakika kendinize ayırmanız, hatta mümkünse meditasyon yapmanız oldukça yararlı olacaktır.

Kaynak: Medline Plus, CDC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.