“Nefes Almak İstiyoruz!”: Muğla’dan kömüre karşı tüm Türkiye için yükselen sese siz de destek verin

Üç termik santral ve onlara yakıt sağlayan linyit madenleri ile, son 35 yılda kömür, Muğla’yı yeniden tanımladı. Ama bu değişim, ağır ekolojik, toplumsal, ekonomik bedelleri de beraberinde getirdi.

1983’ten itibaren cennet Muğla’nın havasını, suyunu, toprağını zehirleyen termik santraller yüzünden sadece Muğla’nın değil tüm Türkiye’nin ödemeye mahkum edildiği bedel gerçekten de korkutucu.

İklim Eylem Ağ (CAN) hazırladığı “Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla” adlı rapora göre fosil yakıt bağımlılığımızın bedeli ağır: 45000 erken ölüm, 46000 kişide kalp, damar ve solunum rahatsızlıkları, hastalıklardan dolayı 12 milyon günlük iş kaybı…

Emekli edilecek santraller özelleştirildi

Bununla beraber Yatağan ve Milas’ta bulunan üç termik santralin bugüne kadar yol açtığı 360 milyon tonluk karbondioksit salımı sadece sağlığımızı, doğayı zehirlemedi aynı zamanda iklim değişikliğini de hızlandırdı.

Emekliye ayrılma yaşına yaklaşmışken 2014 yılında özelleştirilen bu 3 kömürlü termik santralin 2019 yılında rehabilitasyona alınması ile kapasitelerinin artırılması planlanıyor.

Buna göre çoktan emekli edilmesi gereken santrallerin ömrü 25 yıl daha uzayabilir. Bu da, termik santrallerinin oluşturduğu baskıya ek olarak mevcut kömür madenleri ve kül barajlarının da genişlemesi ile bölgedeki doğanın ve yaşam alanlarının kalıcı tahribatına neden olabilir.

Bazı öngörülere göre gidişat durdurulmazsa açık linyit madenciliği için yaklaşık 17 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yok edilecek

Artık Yeter!

Bu yüzden Yatağan’da, Milas’ta linyit madenciliğinin ve termik santrallerin tehdit ettiği bölgelerde yaşayan  ve bütün bunlara ek olarak kadim zeytinliklerini kömür uğruna yitirmek zorunda bırakılan köylülerin mesajı açık ve net: “Nefes almak istiyoruz!

Muğlalılar’ın “nefes almak istiyoruz” mesajı sadece Muğlalılar’ı ilgilendirmiyor. Bölgedeki santrallerden yayılan partiküller dört bir yana yayılıyor, Yunanistan’a, Mısır’a, Filistin’e kadar ulaşıyor. Muğla’nın kömürden kurtularak nefes alması, iklim krizi çağında tüm gezegenimizin nefes alması anlamına geliyor.

Sen de Muğlalı köylülerin talebini yükseltmek için sosyal medya üzerinden #NefesAlmakİstiyoruz hashtagiyle paylaşın yapabilir, ayrıca buraya tıklayarak kömüre karşı yaşamı savunmak için mücadele veren köylülere dayanışma mesajını iletebilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.