Limitimizi aştık, bir Dünya’nın daha sonuna geldik: Türkiye her yıl 2 Dünyayı tüketiyor


Küresel Ayak İzi Ağı tarafından her yıl açıklanan Dünya Limit Aşım Günü’ne göre, bu yılki Dünya’nın kaynaklarını 22 Ağustos’ta tükettik.

Bu tarih geçtiğimiz yıla göre 3 hafta ilerlemiş durumda. Normalde her yıl geriye giden bu tarihin, bu sefer ileriye gitmesinin arkasında ise koronavirüs pandemisi var.

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nün verilerine göre, pandemi sürecinde doğal kaynakların tüketiminde bir gerileme kaydedildi. Yüzde 10’luk bu gerileme; ağaç kesiminin azaltılması ve karbondioksit salınımındaki düşüş sonucu sağlandı.

Bununla beraber, bu gerilemenin koronavirüs nedeniyle pek çok ülkenin aldığı sıkı tedbirler sonucunda olduğu ve bunun kalıcı bir gelişme olmadığının da altı çiziliyor.

Uzmanlar, insanların doğal kaynakların kendisini yenileyebilme hızından çok daha fazla tüketim yaptığını belirtiyor. Doğanın kendini yenileme hızı ile karşılaştırıldığında, insanlığa 1 değil, 1,6 Dünya’nın ancak yeterli olabileceğini hesaplanmış.

Bununla beraber bu hesap ülkeden ülkeye değişiyor. Mesela, herkes bir ABD’li gibi yaşasa her yıl neredeyse 6 dünya tüketecek. En ileri de düşündüğümüz Almanya gibi ülkelere bile bir yılda ancak 3 Dünya yeterli oluyor.

Türkiye’ye ise bir yılda ancak 2 Dünya yeterli oluyor. Bu Dünya ortalamasının üstünde, Türkiye zaten limitini de neredeyse iki ay önde 26 Haziran’da aşmıştı.

Bu fazla tüketimin arkasında ise bildiğimiz şeyler var. Türkiye’nin Dünya’yı en çok zorladığı kaynak karbon tüketimi, daha sonra ise tarım alanları var..

Burada ülkelerin yapacakları pek çok şey varken, bireylerin de yapacağı şeyler daha az dünya harcamamıza yardımcı olabiliyor.

WWF Türkiye’nin geçtiğimiz yılki Dünya Limit Aşım Günü için yayınladığı bültende bireyler için 3 öneri bulunmaktaydı. Hatırlamakta fayda var:

1- Otomobili kullanımını azalt, toplu ulaşıma ve bisiklete yönel

Otomobil kullanımını %50 azalt ve gideceğin mesafelerin %30’unu toplu ulaşımla ve geri kalanını da bisikletle ya da yürüyerek kat et!

Böylece Dünya Limit Aşım Günü 12 gün ileri gidebilir.

2- Enerji tasarruflu aydınlatma araçları ve elektrikli ev aletleri tercih et

A+++ ampuller ve elektrikli aletler tercih et, bilgisayarını kullanmıyorsan uyku moduna al ve hiçbir elektrikli aleti prize takılı bırakma!

İnsanlığın çevre üzerindeki karbon ayak izi %50 azalırsa Dünya Limit Aşım Günü 93 gün ileri gidecek.

3- Gıda israfını azalt, yerel gıdaları tercih et

Bir tabak yemeğin ortalama 1.6 km yol yaptığını biliyo muydun? Gıdayı israf etme ve yerel ürünleri tercih et.

Eğer herkes gıda israfını %50 azaltır, diyetinde dünya ortalamasında kalori alırsa Dünya Limit Aşım Günü 38 gün ileri gidecek.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.