Sıcakların giderek düştüğü bu günlerde, ısınmak için ısıtma sistemlerimizi açmaya başladık ama doğagaz faturasının hem doğaya hem de çevreye büyük etkileri olduğu aklımızın bir köşesinde.

Türkiye’de iklim değişikliğine yol açan sera gazlarının %73’ü enerji sektöründen gelmekte. Bununla beraber, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan ölçümler Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 35’inin binalardan dolayı olduğu gösteriyor.

Aynı verilere göre binaların yalıtılması,ve daha verimli bir şekilde enerji tüketimi ile bu miktarı neredeyse yüzde 40 oranında azaltmak mümkün.

Bina yalıtımı için binaların yönetim kurullarının karar alması gerekirken, kendi evinizde alacağınız küçük önlemler ile de hem doğayı hem de cebinizi korumanız mümkün.


Reklam

1. Kombinizi sürekli açıp kapatmayın

Uzmanlar özellikle daha soğuk kış aylarında vatandaşların evden çıkarken, eve geldiklerinde kombiyi aç kapat yaptıklarını ve bu nedenle yüksek doğalgaz faturaları ödediklerini aktarıyorlar.

Eğer dışarı çıkacaksanız kombiyi kapatmak yerine kombinizin sıcaklığını sabit seviyeye almak daha kârlı olduğu belirtiliyor.

Bu durum, kombinin tekrar yüksek sıcaklıklara çıkması için sıfırdan başlamadan belirli bir tasarruf sağlamasına yol açıyor. Uzmanlar, kombilerin ilk açılış anlarındaki doğalgaz kullanımının daha fazla doluğunu belirtiyor.

2. Bir derece ile %10 tasarruf

Oda sıcaklığı kontrol altına alan Google Nest ne zaman gelecek bilmiyoruz ama doğalgaz markanızın benzer şekilde çalışan aygıtları da mevcut.

Oda sıcaklığını 1 derece düşürmek yakıt tüketiminde ciddi tasarruf sağlıyor. Sıcaklığının çok yükseltilmesi, odadaki havanın kurumasına ve grip olma riskinin artmasına sebep olabilir.

Uzmanlar, İstanbul şartlarında oda sıcaklığını 23′ten 22′e indirmenin yaklaşık yüzde 6 ile 10 arasında bir yakıt tasarrufu anlamına geldiğini belirtiyor. Bunu ölçmek için basit bir termometreyi sürekli bulunduğunuz odalara koyabilirsiniz.

3. Radyatörlerin önünü açın, havasını alın

Çoğu evde maalesef bu duruma rastlamak mümkün. Eğer odanızda yeterli bir alan varsa, radyatörlerin etrafını boşaltarak, ısının odaya hızla dağılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Radyatörler için yapılan kaplamalar, önünde duran mobilyalar, kurutulması için konulan çamaşırlar veya uzun perdeler, ısıyı emebilir ya da direkt olarak yayılmasını engelleyebilir.

Radyatörlerin en iyi biçimde çalışması için havasının düzenli bir şekilde boşaltılması lazım. Eğer radyatörler yeterince ısıtmıyor diye düşünüyorsanız hava boşaltma anahtarıyla vanayı yavaşça su damlayıncaya kadar çevirebilirsiniz.


Reklam

4. Soğuk havaya geçit yok

Pencerelerden veya kapılardan içeri giren soğuk havayı küçümsemeyin. Fiyatı oldukça uygun ve uygulanması oldukça basit pencere bantları ile soğuk havayı engelleyebilir, bazı durumlarda %70’e kadar tasarruf edebilirsiniz.

Bu durum dış kapılar içinde geçerli. Benzer bir şekilde kapıların altlarına ekleyebileceğiniz bu yalıtım ile yüksek oranlarda tasarruf etmek mümkün.

5. Kışın evde şortla gezmeseniz de olur

Bu biraz fazla olmuş ama anladınız demek istediğimi 😊

Hepimiz ilkbahar ve yazı(makul sıcaklıklarda) özlüyoruz ama kışın da şort giymeseniz olur. Özellikle anne ve babanızın sözünü dinleyip, ayağınızı ve sırtınızı sıcak tutmayı unutmayın.

Bunun için ultra kalın kazakları yerine kat kat giyinmeniz daha verimli oluyor. Zira, her bir giysi katı arasında sıcak havayı tutup sizi daha sıcak tutuyor. Yani, bir atlet ya da tişört üzerine bluz, onun üzerine fermuarlı bir hırka giydiğinizde tek bir kazak giydiğinizden daha fazla ısınırsınız. #isveçsoğuğundaöğrenilenler

Bonus Round: İçinizi sıcak tutacak çaylar

Bonus bonus round: O gün hava güneşli ise perdeleri açmanız oldukça yararlı olacaktır ama akşam saatlerinde soğuğu engellemek için panjur ve perdelerinizi kapalı tutun.

Evde yapabileceğiniz bitki çayları sizi hem sıcak tutacak hem de kış hastalıklarına karşı direncinizi artıracak.

Özellikle ıhlamur çayı nefes yollarınızı açarken, benim favorim adaçayı da enfeksiyonların etkilerini azaltmaya ve direncinizi artırmaya yardımcı olacaktır.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.