Fiyatı 200 bin lira olan, %90’ı yerli Türkiye’nin elektrikli otomobili görücüye çıktı


Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili, İstanbul’da görücüye çıktı. GEN Otomobil, elektrikli araç için 5 yıl içinde 6.5 milyon doları AR-GE’ye harcamış. Otomobilin yüzde 90’ının ‘yerli ve milli’ olduğu ifade ediliyor.

İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Salonu’nda düzenlenen 3. Arge ve İnovasyon Fuarı’nda görücüye çıkan elektrikli aracın, tasarım ve yazılımları ile beraber, şasisi kaportası ve motorunun da yerli olduğu belirtiliyor.

Fuarda tanıtılan TM 480’in menzilinin 400 kilometre olduğu belirtiliyor. TM 480, 100 kilometrede 10 liralık elektrik harcıyor ve şehir şebekesinde 8 saatte, özel hızlı şarj aleti ile ise 1 saatte şarj oluyor.

Aracın motor gücü 150 kw olarak açıklanmış, bunun beygir gücü karşılığı ise 203 beygir. Aracın fiyatı 200 bin TL olarak açıklandı.

GEN Otomobil hakkında

GEN Otomobil 2014 yılında 5 kişilik bir ekiple Dr. Gürsel Güzel’in önderliğinde kurulmuş. Güzel, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olmasının yanında, 1993 yılında bir yazılım şirketi ile ticaret hayatına giriş yapmış.

GEN Otomobil, 3 elektrikli araç üzerinde çalışmakta. Hatchback TM-265 ve sedan TM-480 modellerinin prototipi geliştirilmişken ve hafif ticari otomobil model TM-100 şu an daha tasarım aşamasında.


Reklam

Çevreci Geek’in Yorumu

Uzun süredir “yerli ve milli” bir elektrikli otomobil yapma planları devam etmekte. Anadolu Grubu, Zorlu Grubu, Kıraça Holding, BMC ve Turkcell tarafından geliştirilen otomobilden ise uzun zamandır ses yok. Bununla beraber bu otomobilin de elektrikli olacağı konusunda haberler çıkmıştı.

%90’lara varan dış ülkelerden petrol ihracatı oranını düşürmek için bu gibi projelerin üretilmesi gerçekten önemli. Yine de kendimize bir soralım. 200 bin lira verilecek bir arabanın, düzgün bir elektrikli hızlı şarj altyapısı olmadan kullanılması ne kadar verimli olur?

BMW’nin tasarım olarak gelişmiş modelleri olsa da, şirkete “kullanışlı” elektrikli araçlar üretmediğinden tepkiler gelmekte.

TIKLAYIN: Zorlu Enerji: Hızlı şarj istasyonlarımız ile elektrikli araçlar Türkiye’yi baştan sona dolaşabilecek

Altyapı problemi neredeyse tüm sektörlerde bulunan ülkemizde, bu otomobilleri hızlı şarj altyapısı olmadan satışa sunmak, vergi indirimi de sunsanız oldukça zor olacaktır.

Şimdilik, fiyatı daha ucuz olan ve kendi kendini şarj edebilen hibrit arabalar daha iyi bir seçenek olarak gözükmekte.

Hele ki, sürdürülebilir bir şehirden bahsediyorsak, toplu taşımanın geliştirilmesi ve araç kullanımının azaltılması daha büyük önem taşımakta.


Reklam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.