Depresyonda mı hissediyorsunuz? Araba egzozlarından olabilir


1 yıl içerisinde 3 ülkede yapılan iki çalışma hava kirliliğinin akıl sağlığına etkisi konusunda ciddi bulgulara ulaştı.

Geçtiğimiz yıl Chicago Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapılan ve ABD ile Danimarka’da gerçekleştirilen araştırma, hava kirliliğinin nöropsikiyatrik bozukluklara yol açabileceğini göstermişti.

Sinir sistemindeki zararlar yüzünden zihinsel bozulmalar ile oluşan nöropsikiyatrik hastalıklar arasında depresyon ve bipolar bozukluk da var.

Araştırmalara göre ABD’de bulunan hava kirliliği en yüksek olan eyaletlerde havası temiz eyaletlere göre, bipolar bozukluklarda %27, majör depresyonda %6 daha fazla vakaya sahip.

Araştırmanın Danimarka ayağında da özellikle bipolar bozukluk konusunda benzer bir sonuca ulaşılmış. Danimarka’da havası kirli bölgelerde %29 oranında daha fazla vaka görülmekte.

Buna ek olarak erken çocukluk döneminde hava kirliliğine maruz kalmış bireylerde ise majör depresyon vakaları %50 oranında daha fazla gözükmekte.

Uzmanlar bu iki durum arasında kesin bir bağ bulmuş olmasa da, hava kirliliği olan bölgelerde iki ülkede de vakaların bu derece fazla olması dikkat çekici.

Bu yıl ise King’s College London İngiltere’de de benzer sonuçlara ulaştığını açıkladı.

Güneydoğu Londra’da yaptıkları araştırmada uzmanlar, hava kirliliği artışı olan bölgelerde %18 ile %39 oranında daha fazla akıl sağlığı rahatsızlığı ile karşılaştı.

Alkol ve tütün kullanımında spor tercihlerine kadar geniş bir veri havuzu içerisinden yapılan araştırmalar, hava kirliliğinin burada öne çıkan risk olarak ortaya çıktığını belirtiyor.

Uzmanlar, dizel araba egzozlarından ve pişirme gazından ortaya çıkan azot dioksit ile fren ve lastik aşınmasından ortaya çıkan minik partiküllerin beyin sinirlerini ciddi oranda etkilediğini belirtiyor.

Burada daha sonra ortaya çıkan sinirsel bozukluklar ise akıl sağlığı rahatsızlıklarını artırabiliyor.

Her ne kadar hava kirliliğini ve partikül maddeleri oluşturanlar sadece azot dioksit ve fren aşınması olmasa da, özellikle İngiltere’de yapılan çalışmalar yoğun trafiğin olduğu bölgelerde artışlara daha çok rastlamışlar.


Kaynak: Treehugger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.