Büyüyen atık problemine karşı yeni süper kahraman: Plastik yiyen mantarlar

Dünyanın en büyük ve en çeşitli botanik ve mikolojik koleksiyonlarını barındıran, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri’nin uzmanları, yaptıkları çalışmada mantarların plastiklerin doğada çözünmesini kolaylaştırıp, hızlandıracaklarını savunuyor.

“Dünyada Mantarların Durumu 2018” adlı raporda öne çıkarılan aspergillus tubingensis adlı mantarın plastiğin yıllarca süren doğada çözünme sürecini kısaltıp, bir kaç haftaya indirebildiğini savunuyor.

Aspergillus tubingensis kültürü

2017 yılında Pakistan’da keşfedilen bu durum, mantarların plastik atık krizine karşı bir çözüm olabileceği umudunu doğurdu. İngiliz botanistler, doğanın plastik kirliliğe karşı kendini koruyarak insanlık için de bir çözüm ürettiğini savunuyor.

Şu an da geliştirilmeye çalışan onca teknoloji gibi, aspergillus tubingensis de plastik moleküllerinin çözünmesini hızlandırmakta. Biliminsanları, mantarın direkt olarak plastik yüzeylerde büyüyebildiğini ve bu sırada plastik moleküllerin arasındaki kimyasal bağları bozduğunu açıklıyor.

Aspergillus tubingensis’in köklerinde ortaya çıkan eşsiz enzimi uzmanlar analiz edip, geliştirerek daha etkili bir şekilde uygulamaya alabilir.

Pleurotus ostreatus, kavak mantarı olarak da bilinmekte.

“Dünyada Mantarların Durumu 2018” adlı raporda, farklı mantarlardan da örnekler verilmiş. Uzmanlar bir filtre aracı olarak, pleurotus ostratus adlı mantarın kök yapısının topraktaki ve sudaki pestisitleri, boyaları ve patlayıcı kalıntıları temizlediğine dikkat çekiyor.

Bu ikili, bu ökaryotik canlıların daha detaylı bir şekilde araştırılması ve ilk önce çözümü doğada aramamıza yönelik bir kanıt niteliğinde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.