Bu daha başlangıç? : Bakanlıktan arılara zarar veren 3 tarım ilacına yasak geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il müdürlüğüne “çok acil” başlığı ile gönderdiği yazıda belli bir takvim eşliğinde tarımda kullanılan söz konusu üç kimyasal madde için yasak kararı aldığını duyurdu.

Kararın “Gerek Avrupa Birliği müktesebatı (ilgili kurul ve kuruluşlar) gerekse arı üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu aktif maddelerin, arılara zehirli oldukları ve bunun neticesinde koloni halinde ölümlere sebebiyet verdikleri gerekçesi ile yasaklanması gerektiğine dair yapılan bildirimler sonucunda” alındığı belirtildi.

Sivil toplum kuruluşlarının ve destekçilerinin başarısı

Kararın arkasında sivil toplum kuruluşlarının yaptığı baskı olduğu da belirtilmekte.

Özellikle Greenpeace, Ağustos 2017’de başladığı kampanya kapsamında arıların sinir sistemlerine zarar vererek toplu ölümlerine neden olan 3 pestisitin (tarım ilacının) kullanımının yasaklanmasını talep etmişti.

Dört ay içerisinde 150 bini aşkın kişinin imzaları ile harekete geçtiği projeye, ÇEKÜL, WWF-Türkiye, Yeryüzü Derneği ve Buğday gibi 11 sivil toplum kuruluşu da geçtiğimiz hafta yayınladığı ortak bir metinle destek verdi.

Arı ölümleri bazı yerlerde %70’lere varıyor

Yapılan araştırmalar, yıllardır senelik yüzde 20 civarında seyreden arı ölüm oranının bazı bölgelerde yüzde 70’lere kadar çıktığını ve genel olarak arı ölümlerinin arttığını belirtiyor.

Arı nüfusunun azalmasındaki nedenleri başında ise tarımsal ilaçlamada kullanılan ve neonikotinoid adıyla sınıflandırılan maddelerin tehdidi geliyor.

Bu kimyasallar nedeniyle sinir sistemleri etkilenen arılar, kovanlarının yolunu bulamıyor ve ölüyorlar. 2017’de Adana’da olduğu gibi arılarda koloni kayıpları da yüzde 80 oranına kadar çıkabiliyor.

Özellikle 3 tarım ilacı yasaklandı

Daha önce de Avrupa Birliği, arı sayısındaki azalmaya sebep olan üç neonikotinoidin açık alanlarda kullanılmasını yasaklamıştı.

Tabii ki burada, Türkiye’nin tarım ürünlerinin büyük bir oranının Almanya, İtalya ve Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edildiğini hatırlatmakta fayda var.

Yine de en geç 2019’un Temmuz ayına kadar, Clothianidin, Imidacloprid ve Thiamethoxam adlı tarım ilaçlarının kullanımdan kalkması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.