Bu ayakkabı atık kahve ile plastik şişelerden yapıldı

Dünyada her gün 2 milyar bardak kahve içiliyor. Bu muazzam tüketim aynı zamanda çok yüksek oranlarda da atık üretmekte.

Genellikle çöp depolama alanlarında toplanan ya da lavabolardan suya karışan bu “atık” aslında bazılarının gözünde oldukça değerli bir kaynak.

Helsinki’de yaşayan spor ayakkabı tutkunu iki arkadaş da bu kaynaktan şaşırtıcı bir ürün geliştirmeyi başarmış.

Son Chu ve Jesse Tran spor ayakkabı tutkunu olduklarını saklamamakla beraber, bu tüketimlerinin çevreye olan etkilerinden de endişe duyuyorlardı.

Sürdürülebilir bir şekilde üretilmiş, stillerine ve bütçelerine uygun bir alternatif bulamayan ikili, en sonunda bu alternatifi kendileri üretmeye karar kılmışlar.

400 gr telve ile 6 adet plastik şişe

Rens adı altında kurdukları şirket, atık kahve (telve) ile geri dönüştürülmüş plastiği karıştırarak, ayakkabı için kullanılabilecek hem hafif hem de sağlam bir materyal üretiyor.

Bir ayakkabı için kullanılan materyaller içerisinde normalde çöpe gidecek 300 ile 450 gr. arasında kahve atığı ile 6 adet plastik şişe bulunduruyor.

Atık kahve sayesinde kötü kokuların önüne geçen ayakkabı aynı zamanda özel yapısı ile terin de önüne geçiyor.

Buna ek olarak, ayakkabılar bu materyaller sayesinde tamamı ile vegan sertifikası alabilecek düzeyde.

Şirket şimdiden 57 ülkede müşterilerini bulmuş durumda. Bu yüzden üretimi artırmayı hedefleyen Rens, bir de Kickstarter projesi başlatmış.


Reklam

Tran bu proje ile beraber üretimi vatandaşları oldukları Vietnam’a taşımak istiyorlar. Finlandiya’ya çalışmak için geldiklerini söyleyen ikili yatırımlarını ülkelerine yapmakta kararlı.

Tekstil sektörünün ekolojik ayak izi büyümekte

Tekstil sektöründe Rens gibi şirketler çoğalmakta. Son dönemde, Hugo Boss, ananas yapraklarından ayakkabı, H&M ise yosundan terlik ürettiği planlarını duyurdu.

Zira tekstil sektörü hem kullandığı kaynakların , hem de çöpe giden giysilerin artması ile giderek artan bir karbon ayakizine sahip.

Sürdürülebilir Tekstil için çalışan Common Objective tarafından yapılan bir araştırma, atılmış giysilerin %57’si çöpe gittiğini, giysilerin üretiminde kullanılan kaynakların ise %35’inin daha ürün bile üretilmeden bozulduğunu açıklıyor.

Bu yüzden, alternatif kaynakların ve hatta kendisi atık olacak ürünlerin yeniden kullanılması sektörün atık seviyelerini aşağı çekmekte oldukça etkili.

Kaynak: weforum


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.