Azalarak bitsin: Kola ve benzeri içecekler kalp hastalıklarına ve iki tür kansere yol açıyor

Harvard Üniversitesi tarafından 100 bin kişinin üzerinde yapılan 10 yıllık araştırma, kola ve benzeri ( gazlı ve şekerli) içecekleri tüketenlerin kalp hastalıkları ile göğüs ve bağırsak kanserinden hayatını kaybetme riskini artırdığını açıkladı.

Araştırma, bu tür içeceklerin insan sağlığına verdiği zararı gösteren ve son yıllarda yayınlanan yüzlerce kanıt arasında yerini almış durumda.

Beslenme üzerine yapılan çalışmalara, bireylerin kendi raporlarını hazırladığı için kesin demek zor. Ama 1986’dan 2014’e kadar 37.716 erkek ve 80.647 kadını takip eden bu çalışmanın sonuçlarını ciddiye almamak biraz zor.

Yapılan araştırmada, bu bireylerin aylık ve haftalık ne kadar gazlı ve şekerli içecek tükettiği takip edilmiş. Sonuçta ise şekerle tatlandırılmış gazlı içecekleri tüketen bireylerde kalp hastalıkları riskinin arttığı görülüyor.

Hatta bu içecekleri günde iki porsiyondan (iki bardak~700 ml) fazla tüketen bireylerin kötü kalp sağlığı yüzünden hayatını kaybetme riski, haftada bir kaç porsiyon tüketenlere göre %31 oranında artıyor.

Uzmanlar, günlük bir porsiyon gazlı ve şekerli içecek tüketmenin kalp hastalıklarından hayatını kaybetme riskini %10 oranında artırdığını belirtmekte. Benzer sonuçlar göğüs ve kolon kanseri risklerinde de görülüyor.


Reklam

Çalışma aynı zamanda yapay şeker yerine gerçek şeker içeren gazlı içeceklerin bu risklere etkisini de araştırmış ama sonuçlar çok da farklı değil. Bir porsiyon yapay şekerli içeceğin, gerçek şekerle değiştirilmesi hayatını kaybetme riskini %4 oranında, kalp sağlığı riskini %5 oranında azaltmakta.

Araştırma aslında artık bu içeceklerin ciddi sağlık risklerinin ortaya çıktığı bir dönemde çok da şaşırtıcı değil. Son dönemde Fransa, Meksika ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde gazlı ve şekerli içeceklere vergi getirildi veya şeker oranları ciddi şekilde azaltıldı.

Türkiye’de ise bu konuda atılmış bir adım yok. Özellikle Türkiye’deki Sprite’ın Birleşik Krallığa göre 2, Fanta’nın ise neredeyse 4 kat daha fazla şeker içerdiğini düşününce, bu konuda geç kalınmadan adım atılması lazım.

Kaynak: Quartz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.