Avrupa Parlamentosu tek kullanımlık plastik ürünlere yasak getirdi

Avrupa Parlamentosu okyanus kirliliğini durdurmak adına, bazı tek kullanımlık plastiklerin Avrupa Birliği genelinde kullanılmasını yasakladı.

571 evet 73 hayır oyu alan yasa tasarısı sonrası tasarı önerisini parlamentoya getiren Avrupa için Liberal Ve Demokratlar İttifakı Partisi üyesi Frédérique Ries, oylamanın okyanuslar, doğa ve gelecek nesiller için bir zafer olduğunu belirtti.

Neler yasaklandı?

Avrupa Parlamentosu üyeleri plastik çatal bıçak ve tabakların, kulak çöplerinin, plastik pipetlerin, içecek karıştırıcılarının ve balonlar için kullanılan plastik sopaların yasaklanması yönünde oy kullandı.

Yasa tasarısı aynı zamanda yiyecekler için kullanılan plastik bardak ve straforlar gibi tek kullanımlık plastiklerde de azaltım yapılmasını öneriyor.

Tasarı ile bu ürünleri üretenlerin daha çok sorumluluk alması ve plastik ürünlere ve ambalajların kullanım sonrası adımlarını takip etmesi hedefleniyor.

2025 yılında ise plastik şişelerin %90’ının geri dönüştürülmesi tasarının önerilerinden biri. Zira Avrupa Birliği için yapılan araştırmaya göre okyanus ve denizlerdeki plastiklerin %20’sini oluşturmakta.

Sorunun boyutu ne?

Araştırma aynı zamanda Avrupa’da her yıl 150 bin ton plastiğin su kaynaklarına atıldığını belirtiyor. Aslında her yıl 8 milyon ton plastiğin dünya genelinde su kaynaklarına atıldığı düşünüldüğünde, bu rakam oldukça küçük.

Buna rağmen bu plastiklerin küçük bir miktarı bile deniz ekosistemine çok büyük zararlar vermekte. Balıklar büyük deniz memelileri kirlilik yüzünden hayatını kaybetmekte.

Balinalar plastik torbaları yutmakta ve bu torbalar sindirim sisteminde sıkışıp, canlının başka bir şey yemesini engelliyor. Deniz kuşları da aynı şekilde hayatlarını kaybetmekte.

Plastik atıklar bozunuma uğradığında doğada çözünmek yerine mikroplastik dediğimiz parçaları oluşturmakta. Bu parçalar ise deniz tuzundan içtiğimiz suya kadar tüm yerlerde ortaya çıkmakta.

2021 yılında yasanın hayata geçmesi bekleniyor

Avrupa Komisyonu tarafından Mayıs ayında önerilen yasa tasarısı, BBC’nin Mavi Gezegen belgesel serisi gibi kamuoyundan güçlü sesler tarafından da desteklenmişti.

Yasa tasarısının onaya sunulması ve bürokratik süreçlerden sonra 2021 yılında tüm Avrupa Birliği genelinde hayata geçmesi bekleniyor.

Kaynak: BBC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.