Amazon yağmur ormanlarında bir haftada 9 bin yangın çıktı ve bu yangınlar bilerek başlatılmış olabilir

Geçtiğimiz Perşembe gününden beridir, gezegenimizdeki oksijenin 5’te 1’ini üreten Amazon yağmur ormanları, 9,507 adet yangın ile boğuşmakta.

Kendine has doğal döngüsü ve devasa bir karbon tutucu olan bu ormandaki yangınların bazıları bu döngünün bir parçası. Bununla beraber bu yangınların bir kısmı bilerek başlatılmış olabilir.

“Eskiden adım Kaptan Testere idi şimdi Nero’yum”

Ocak ayında Brezilya başkanı seçilen Jair Bolsonaro, aşırı sağ görüşleri ile dikkat çekmekte.

İşkence yapılmasını savunan, Brezilya’nın askeri darbesinde daha fazla kişinin öldürülmüş olmasını dileyen Bolsonaro’nun, Amazon yağmur ormanları ile görüşleri de aynı şekilde korkutucu.

Geçtiğimiz yıla göre ağaç kaybı %85 oranında artan Amazon ormanlarını maden, petrol ve kerestecilik sanayisine açıp, “tembel” yerel halkı buradan atacağını açıklayan Bolsonaro, aynı zamanda büyükbaş hayvancılığın da artırılması taraftarı.

O yüzden, Amazon’un kuru mevsiminde büyükbaş çiftlik sahipleri tarafından başlatılan “kontrollü” yangınların önüne geçimek için hükümet tarafından atılan bir adım olmadı.

Son yangınlar hakkında Reuters’a yorum yapan Bolsonaro, mevsimin orman “temizleme” mevsimi olduğunu ve eskiden kendisine Kaptan Testere dendiğini ama artık Amazon’u ateşe veren Nero olduğu yönünde ilginç bir açıklama yaptı.

Yanan ormanların %80’i büyükbaş hayvancılığa açıldı

Geçtiğimiz ay, dakikada 3 futbol sahası büyüklüğünde ormanı kaybeden Amazon yağmur ormanlarında, bu kaybeden alanların %80’i hayvancılık sektörü tarafından ele geçirildi.

Burada üretilen büyükbaş hayvanların çoğu Çin, İngiltere, AB ülkelerine ve aynı zamanda Türkiye’ye de ithal edilmekte. Hatta bu hayvanlarda çıkan şarbon hastalığı Türkiye’de bazı köylerin karantinaya alınmasına yol açmıştı.

Amazon ormanlarında Almanya’nın iki katı büyüklüğünde bir alan şu an hayvancılık sektörü için “temizlenmiş” durumda. Bununla beraber bu sektörü Brezilya’nın tarım ürünlerini ihracatının sadece %12’sini temsil ediyor.


Reklam

Uzmanların çoğu, Amazon’da bulunan yerel halkın yöntemlerinin yağmur ormanı içerisinde yaşayıp, tarım yapmak için en mantıklı yol olarak görmekte.

Uluslararası yaptırımlar devreye girebilir

İşte bu sebepten dolayı da Amazon’u korumak için uluslararası anlaşmalar ile bir Amazon Fon’u oluşturulmuştu. Ama bu gelişmelerden sonra Almanya ve Norveç bu fondan çıkma kararı aldı.

Geçtiğimiz günlerde de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “evimiz yanıyor” çağrısı ile G7 görüşmelerinde bu konunun ele alınması yönünde bir çağrı yaptı.

İnsan eli ile oluşturulan yangınlar olmadan Amazon yağmur ormanı kendini iyileştirebilecek güce sahip. Bununla beraber maalesef bu eşsiz ekosistemi bir finansal çıkar olarak gören bakış açısı bunu tehlikeye atmakta.

Kereste, hayvancılık ve palm yağı gibi sektörlerin geleceğimizi tehlikeye atmasına artık izin vermememiz lazım. Çünkü gezegenimiz ölmüyor, öldürülüyor.

Kaynak: Euronews, The Guardian, Quartz


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.