Adana’ya Ölü Yatırım: Hunutlu Kömürlü Termik Santrali hem ekonomiye hem de sağlığa zararlı


Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu Termik santrali uzmanların 16 farklı senaryo uygulamasına rağmen, gelecekte kâr edemiyor ve bölgede yaşayanları ve doğayı büyük bir risk altına sokuyor.

WWF-Türkiye ile SEFiA “Yenilenebilir Enerji Çağında Kömürün Fizibilitesi: Hunutlu Termik Santrali Örneği” raporu hazırladı. Bu raporda farklı proje ve sabit yatırım maliyetleri altında, elektrik fiyatı ve ısıl değer değişkenleri ile 16 farklı senaryo çalışıldı.

Bu senaryoların hiçbirinde bu santralin küresel ortalamalar temel alındığında 30 yıl boyunca kâr edemediği ortaya çıktı. Burada kömürlü termik santrallerinin ömrünün 29 yıl olduğuna da dikkat çekmek lazım.

Mevcut piyasa eğilimlerinin süreceği ve fiyatlarda aşırı bir dalgalanma yaşanmayacağı varsayımları ile hazırlanan rapor, Hunutlu Termik Santrali’nin yatırımcı şirketleri ve finansörleri için ekonomik açıdan anlamlı bir yatırım olmadığına işaret ediyor.

Küresel olarak kömür fiyatları yenilenebilir enerji kaynakları karşısında gücünü kaybetmekte. Bu da her ne kadar en büyük enerji kaynağı kömür olsa da bu kömürün %97’si yurtdışından ithal eden Türkiye için büyük bir sorun.

WWF Türkiye, 2025 yılında rüzgar enerjisinin en ucuz enerji olacağına ve yenilenebilir enerjinin fosil yakıtlara göre üç kat daha fazla istihdam yarattığına dikkat çekiyor.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği ise böylesi bir yatırımın ekonomi politiği ve finansal açıdan sürdürülebilir olup olmadığı sorgulanması gerektiğini belirtiyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.