18 ülkeden, 119 biliminsanı güven verdi: Yeniden kullanılabilir ürünler koronavirüse karşı ekstra risk taşımıyor

18 ülkeden 119 biliminsanı Koronavirüs döneminde yeniden kullanılabilir ürünlerin kullanımının tamamı ile güvenli olduğunun altını çiziyor.

Virüs korkusu ile çevreye zarar verme korkusu arasında bazı restoran ve kafelerin tek kullanımınlık plastik ürünlere geçtiği gözüküyor.

İçinde epidemiolog, virolog, biyolog, kimyager ve genel sağlık doktorları da bulunan biliminsanları yeniden kullanılabilir ürünlerin virüs bulaşma riskini artırmadığını açıklıyor.

Bir Starbucks şubesinde yeniden kullanılabilir ürünleri kabul etmeyeceklerine dair yazı

Biliminsanları koronavirüs dönemi öncesi oldukça verimli adımlar atılan bu noktadan geri dönmemek için bu yersiz korkunun önüne geçmeye karar vermiş.

Biliminsanları, basit hijyen koşulları ile yeniden kullanılabilir ürünlerin hiç bir ekstra problem yaratmayacağına dikkat çekiyor ve koronavirüs dönemini bir fırsat olarak gören plastik endüstrisini kınıyor.

Son veriler, virüsün ana bulaşma kaynağının yüzeylere temas değil havadaki aerosolleşmiş damlalar olduğunu belirtiyor. Yüzeylerde ise virüsün kalma süresi oldukça değişken.

Öksürürken Batman gibi olun

Bununla beraber herhangi bir yüzeye en son ne zaman temas edildiğini bilemediğimizden, bu yüzeyden, yeniden kullanılabilir olsun olmasın, kaçınmamız lazım.

Bu yüzden uzmanlar, he yüzey gibi, yeniden kullanılabilir ürünlerin de sıcak su ve sabunla yıkanmasını tavsiye ediyor.


Reklam

119 biliminsanı içerisinden bulunan ve Oxford Üniversitesi’nde kimya profesörü olarak görevli Charlotte K. Williams, COVİD-19 sonrası plastiklere karşı daha güçlü bir şekilde duracağımızı umarak, özellikle plastik ambalajlardan kaçınmamız gerektiğini belirtiyor.

Avrupa’da tek kullanımlık plastiklere karşı detaylı bir yasa gelecek yıl devreye girecekti. Bununla beraber eli güçlenen plastik lobisinin bu yasayı erteleyeceğinden korkuluyor.

Bununla beraber geri dönüşemeyen tek kullanımlık korunma malzemelerinin artması da, zaten var olan plastik kirliliğinin üzerine ekstra bir kat daha çıkıyor


Kaynak: The Guardian

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.